Proteste in cadrul Serviciilor de Probatiune

Astazi, 20 ianuarie 2016, angajatii Serviciului de Probatiune si-au intrerupt activitatea, in semn de protest. Nemultumirile au aparut pe fondul neacordarii unor drepturi salariale si a existentei unui personal foarte redus, care nu reuseste sa gestioneze numarul mare de cazuri cu care se confrunta.

Aparut in perioada de dupa 1990, conceptul de probatiune este relativ recent in spatiul juridic romanesc si se refera la reintegrarea persoanelor aflate in conflict cu legea.

Consilierii de probatiune au o serie de responsabilitati: participa la modalitatile speciale de ascultare a partii vatamate si civile, precum si a martorilor care necesita protectie in timpul procesului, supravegheaza modul in care condamnatii isi respecta masurile si obligatiile impuse de catre instanta, pot consilia psihologic sau chiar oferi asistenta victimelor, rolul lor fiind unul extrem de important in procesul de reintegrare in societate a celor cu probleme in cazier.

La ora actuala serviciile de probatiune din toata tara trec printr-o criza din cauza faptului ca personalul avizat nu poate face fata numarului mare de sarcini, volumul de munca fiind prea solicitant. Exemplul capitalei (21 de consilieri de probatiune, avand in supraveghere 5.000 de persoane condamnate), dar si cel al Brasovului (cu 17 consilieri care supravegheaza 1.800 de oameni) sunt mai mult decat graitoare. Primii care si-au intrerupt activitatea au fost angajatii de la Serviciul de Probatiune din Bucuresti, initiativa lor fiind urmata apoi si de angajatii serviciilor din afara capitalei.

Intr-un comunicat de presa semnat de Constantin Todirita, seful Serviciului de Probatiune Brasov, se vorbeste despre starea de nemultumire a angajatilor, care dureaza de mai mult timp: „Problemele cu care sistemul de probatiune din Romania se confrunta au fost aduse la cunostinta Ministerului Justitiei, insa ele nu s-au constituit niciodata intr-o prioritate reala pentru minister. La problemele noastre am primit doar declaratii formale de sustinere. Niciun demers nu s-a finalizat. Aceasta in conditiile in care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupati de asigurarea sigurantei cetatenilor. In acest moment, apreciem ca solutiile amiabile au fost epuizate. Incetarea activitatii reprezinta singura modalitate prin care putem atrage atentia asupra situatiei grave in care ne aflam”.

Lista cu solicitari propuse de angajatii Serviciilor de Probatiune este clara. Acestia isi doresc repozitionarea consilierilor de probatiune in cadrul sistemului de justitie, acordarea de drepturi similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justitie, plata orelor suplimentare, angajarea urgenta de personal si suplimentarea posturilor in cadrul sistemului de probatiune; dar si asigurarea pazei sediilor, a bunurilor si a personalului de probatiune de catre Jandarmeria Romana.

Prin acest protest, angajatii Serviciului de Probatiune isi doresc sa atraga atentia conducerii Ministerului Justitiei, care, spera ei, va lua masuri urgente privind aceasta problema.

diana.petroiu@lhm.ro