Propunere impotriva avocatilor-parlamentari

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a depus luni, la Parlamentul Romaniei, o serie de propuneri privind modificarea Constitutiei, printre care se numara si introducerea incompatibilitatii pentru senatori si deputati de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat (pentru a se elimina posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client).

Propunerea Monicai Macovei vine la scurt timp dupa ce deputatii din Comisia Juridica a Parlamentului au dat liber avocatilor parlamentari sa pledeze in procese impotriva statului roman, la orice instanta, in cauze civile sau comerciale, dar si intr-o serie de cauze penale, cum ar fi spalarea de bani si traficul de droguri. Votul care a decis eliminarea mai multor incompatibilitati care interziceau avocatilor parlamentari sa pledeze in cauze impotriva statului a avut loc in secret, nefiind comunicat public.

Alte propuneri ale Monicai Macovei vizeaza: eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii din art. 44 alin. 8 pentru a face posibila aplicarea legislatiei europene in materia confiscarii in domeniul crimei organizate si terorismului; un Parlament unicameral cu 300 de alesi; introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului (in oglinda cu procedura de numire); suspendarea presedintelui sa fie initiata de Parlament, dar sa fie stabilita de ICCJ; eliminarea imunitatii parlamentarilor in materie penala; competenta de judecare a parlamentarilor ramane la ICCJ chiar daca cel trimis in judecata isi pierde calitatea de parlamentar in timpul mandatului, intre doua mandate sau nu mai devine parlamentar; mentionarea principiilor de baza ale statutului Avocatului Poporului – inclusiv conditiile pentru demitere – si a competentelor in Constitutie, in vederea asigurarii statutului independent al Avocatului Poporului.

Propunerile Monicai Macovei au fost depuse avand in vedere invitatia publica lansata de Comisia comuna pentru trimiterea de sugestii privind revizuirea Constitutiei. Potrivit presedintelui Senatului, Crin Antonescu, Comisia parlamentara privind revizuirea Constitutiei va incepe, din 29 mai, sa ,,lucreze intr-un ritm cat se poate de intens”.