Proiectul de ordonanta care clarifica noile obligatii ale comerciantilor

Anul 2016 aduce o veste buna pentru clientii magazinelor. Acestia sunt incurajati sa cumpere produse care respecta promisiunea ambalajului, pentru ca, in caz contrar, legea va interveni in favoarea lor.

Propus pentru dezbatere publica, cel mai recent proiect de ordonanta aduce in discutie obligatiile pe care le au magazinele fata de cumparatori. Acestia trebuie sa gaseasca o solutie pentru produsele defecte sau sa accepte returnarea lor, in conditiile in care produsul nu a fost in conformitate cu garantia sau descrierea data publicitatii.

Ce aduce nou Legea 449/2003 privind vanzarea produselor este termenul de garantie legala de conformitate, care specifica unul din cele mai importante avantaje de care se bucura clientul: restituirea sumei platite, reparea, sau inlocuirea produsului nu suporta costuri suplimentare.

Proiectul de ordonanta precizeaza: “Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie legala de conformitate, atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata cumulata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de garantie legala de conformitate depaseste 10% din valoarea acestuia, la cererea consumatorului, vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv.”

Clientul poate aduce vanzatorului un produs neconform, pentru care sa solicite exact aceleasi “despagubiri”: inlocuirea lui sau returnarea banilor.

E necesar sa se respecte termenul de 15 zile calendaristice (de cand cumparatorul a adus la cunostinta vanzatorului problema produsului) si sa se stabileasca de comun acord, in scris, intelegerea dintre cei doi.

Proiectul de ordonanta actualizeaza si definitiile unor termeni precum: garantie comerciala, certificat de garantie, consumator.

Acest proiect vizeaza in mod direct politica magazinelor fizice, pentru ca cele din mediul online permit cumparatorului sa returneze produsul, fara a isi justifica motivele, in termen de 10 zile.

Proiectul de ordonanta se poate descarca de aici.