Codurilor Penale vor fi evaluate în toamna acestui an

Ministrul Justiției (MJ), Tudorel Toader, a anunțat că cele patru coduri și anume penal, de procedură penală, civil și de procedură civilă, vor fi evaluate în toamna acestui an, informează Agerpres.

Luni a avut loc o nouă dezbatere pe tema moficicării Codului penal și Codului de procedură penală, întâlnire în cadrul căreia Tudorel Toader le-a cerut reprezentanților sistemului judiciar să vină cu propuneri.

„Vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul afișat pe site-ul MJ. Astăzi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern și apoi în Parlament, în măsura în care, în urma dezbaterilor, se impune a fi aduse unele modificări„, a declarat Tudorel Toader la intrarea în Ministerul Justiției (MJ).

În urma dezbaterilor din ședința publică de luni organizată de MJ s-a decis ca evaluarea codurilor să se facă în toamna acestui an, ținându-se cont de propunerile primite de către MJ.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea codurilor penale, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, nu prevede o limită minimă a prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Astfel, Textul este pus în acord cu o decizie a Curții Constituționale, sintagma „îndeplinește în mod defectuos” fiind înlocuită cu sintagma „îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului”.

O altă modificare o reprezintă primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, care înlocuiește sintagma „raporturi comerciale”, declarată neconstituțională, cu sintagma „raporturi specifice celor dintre profesioniști”. Proiectul mai prevede că, la articolul 5 din Codul penal se introduce un nou alineat, alineatul (1′), potrivit căruia „pentru stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive”. Astfel se respectă o o decizie a Curții Constituționale dată în anul 2014.

Sunt aduse modificări și articolului din Codul penal referitor la confiscarea extinsă, privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană. Proiectul mai pune în concordanță cu deciziile Curții Constituționale articolele din Codul penal referitoare la infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici, precum și la infracțiuni rutiere. În acest sens, sunt modificate Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 253/2013 pentru executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris către MJ, prin poștă și email. De asemenea, vor fi organizate două dezbateri publice, pe 26 aprilie și 15 mai.