Codul de procedura civila in materia executarii silite a fost modificat. Principalele schimbari

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, a fost adoptat astazi de Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.

Concret, au fost modificate mai multe dispozitii din Codul de procedura civila in materia executarii silite, menite sa conduca la reducerea numarului de dosare de pe rolul instantelor si la solutionarea cu celeritate a cauzelor. Modificarile si completarile constau, in principal, in urmatoarele:

– Eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acestei etape executorului judecatoresc (modificarea art. 665 Cpc).

– Reintroducerea procedurii de investire cu formula executorie pentru titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti (introducerea art. 6401).

– Stabilirea, in regula generala, ca instanta de executare, a judecatoriei in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului, rezolvandu-se astfel vidul legislativ ivit ca urmare a pronuntarii si publicarii Deciziei nr. 348/2014 a Curtii Constitutionale prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 650 alin. (1) din noul Cod de procedura civila (modificarea dispozitiilor art. 650 alin. (1) Cpc).

– Introducerea competentei alternative a executorului judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla bunurile, pe langa competenta executorului judecatoresc de la sediul debitorului, in cazul urmaririi silite a bunurilor mobile si al executarii silite directe mobiliare (completarea art.651, alin. 1, lit b Cpc).

– S-a prevazut situatia in care daca domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului se afla in strainatate, competenta apartine oricarui executor judecatoresc (completarea art.651, alin. 1, lit. b Cpc).

– S-a eliminat posibilitatea extinderii competentei teritoriale  a executorului judecatoresc in cazul existentei bunurilor imobile ale debitorului in raza mai multor curti de apel   (modificarea art.651, alin. 2,  din proiect). In cazul imobilelor competenta apartine exclusiv executorului judecatoresc din raza curtii de apel in care se afla imobilul. Daca se urmaresc mai multe imobile, competenta apartine oricarui executor judecatoresc care functioneaza in circumscriptia respectiva, la alegerea creditorului.

– S-a clarificat situatia in care, la cererea executorului judecatoresc, institutiile publice, institutiile de credit si orice alte persoane fizice sau juridice sunt obligate sa ii comunice de indata, in scris atat datele si informatiile, cat si copii ale documentelor  apreciate de executorul judecatoresc ca fiind necesare executarii silite. Aceste clarificari s-au dovedit necesare deoarece tertii detinatori ai documentelor refuza sa le comunice, prelevandu-se de faptul ca obligatia legala subzista numai in privinta datelor si informatiilor, nu si a documentelor (clarificari la art. 659, alin. 2).

– In ceea ce priveste timpul in care se realizeaza executarea, aceasta va putea continua si dupa ora 22, pana la finalizarea acesteia, cu exceptia cazurilor in care executarea silita se efectueaza cu privire la imobile cu destinatia de locuinta (modificarea art.683, alin.3).

– O alta modificare importanta se refera la contestatia impotriva procesului verbal de licitatie, care a inlocuit contestatia impotriva actului de adjudecare (introducerea art. 8471 privind contestatia impotriva procesului verbal de licitatie si abrogarea art. 854 privind Contestarea actului de adjudecare ).

– Se renunta la solutia actuala care il obliga pe adjudecatar sa depuna integral pretul, pentru ca, in cazul introducerii contestatiei impotriva actului de adjudecare sa astepte pana la doi ani de la data depunerii pretului pentru a se bucura ca proprietar tabular (modificarea art. 855, alin. 1).

– Alte prevederi menite sa aduca lamuriri in materia executarii silite.