Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor, finalizat la sfarsitul lunii februarie

Vaccinarea obligatorie a copiilor a fost subiectul indelung dezbatut al unui proiect de lege care fost definitivat tehnic de Ministerul Sanatatii, astfel incat ar putea fi pus in dezbatere finala spre sfarsitul lunii februarie, dupa cum a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. Acest proiect se adreseaza copiilor din invatamantul prescolar si scolar, ca urmare a scaderii ingrijoratoare a acoperirii vaccinale din Romania.

Din punct de vedere tehnic proiectul este gata, insa se asteapta si evaluarea lui juridica.

Unele vaccinuri care se vor regasi pe lista de mai jos asigura cadrul legal necesar pentru a oferi parintilor posibilitatea inscrierii copilului la gradinita si scoala. In caz contrar, parintii care nu vor accepta vaccinarea copilului trebuie sa isi asume consecintele unor sanctiuni viitoare (posibile amenzi), dupa cum informeaza prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Urmatoarele vaccinuri vor deveni obligatorii pentru copiii din invatamantul prescolar si scolar: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulara, mai exact impotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola,anti-oreion), vaccin pneumococic conjugat – in functie de fondurile de care se va dispune (împotriva otitei, meningitei, pneumoniei provocate de pneumococ).

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila atragea atentia asupra unui detaliu important privind proiectul de lege al vaccinarii, si anume faptul ca acesta nu trebuie sa contravina altor acte normative. In aceeasi declaratie pe care a oferit-o pentru RomaniaTV.net, presedintele Societatii Romane de Microbiologie mentiona cateva dintre beneficiile care vor rezulta din implementarea acestui proiect: ”ofera perspectiva asigurarii de vaccinuri fara intreruperi, responsabilizeaza foarte clar toti actorii din sistem, incepand cu ministrul Sanatatii, Directii de Sanatate Publica, medici de familie si ofera posibilitatea constituirii unor corpuri de experti la nivelul Directiilor de Sanatate Publica şi la nivel central care sa coordoneze si sa raspundă direct de aceasta activitate de vaccinare.”

Se preconizeaza ca varianta finala a proiectului de lege va fi gata la sfarsitul lunii viitoare.

Adoptarea acestei masuri de siguranta, in scoli si gradinite, va aduce nu numai, ca prim beneficiu, imunitate in randul unui numar foarte mare de copii, ci si o informare periodica a publicului asupra vaccinurilor si a metodelor prin care cei mici isi pot mentine o stare de sanatate optima.

diana.petroiu@lhm.ro