Proiect privind relatia judecator-avocat

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a inaintat catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) un “Proiect privind relatiile dintre judecatori si avocati din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE)”.

Proiectul este semnat de catre Gheorghe Florea, presedintele UNBR, si Rodica Aida Popa, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si reprezentantul Romaniei la CCJE. Destinatarul proiectului este Adrian Bordea, presedintele CSM.

Proiectul privind relatiile dintre judecatori si avocati din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni” poate fi consultat, integral, mai jos.

Domnului judecator dr. Adrian Bordea, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Stimate domnule presedinte,

In realizarea unei culturi juridice, noile perspective institutionale ale dreptului penal material si procesual penal permit o pregatire comuna a judecatorilor si avocatilor.

Astfel, dinamica raporturilor din perspectiva deontologiilor profesionale distincte si complementare da posibilitatea dezvoltarii unor profiluri juridice, in care dialogul comunicarii se axeaza pe aplicarea concreta a interpretarii si aplicarii legii.

a. De asemenea, intocmirea unor ghiduri de bune practici in concretizarea masurilor premergatoare sedintelor de judecata, sedinte de judecata si punerea in executare a hotararilor judecatoresti destinate justitiabililor (implicarea INPPA, CSM, reprezentantul Romaniei la CCJE).

b. Totodata, elaborarea unui Ghid deontologic comun judecatori – avocati care sa cuprinda norme deontologice vizand cele doua profesii, ceea ce ar reprezenta o premiera in asigurarea unui act de justitie european (implicarea INPPA, CSM, reprezentantul Romaniei la CCJE).

c. Elaborarea unei brosuri care sa cuprinda toate temele discutate si interventiile speakerilor in vederea valorificarii unitare a prezentarilor, discutiilor (implicarea INPPA, CSM, reprezentantul Romaniei la CCJE).

Materialele se vor publica si bilingv (engleza- romana si franceza-romana) intr-un numar de exemplare stabilit in functie de resursele bugetare.

Participanti grupuri de judecatori si avocati  de circa 80 persoane la fiecare conferinta (judecatori si avocati).

Asigurarea transmisiei video de catre partener media Juridice. Ro pentru asigurarea unui feedback al celor discutate si in celelalte profesii juridice.

Pe fiecare conferinta se impune a fi facuta o evaluare din partea participantilor, chestionar elaborat de catre INPPA, CSM si reprezentantul Romaniei la CCJE.

Astfel, propun ca experienta primei conferinte desfasurate sa fie valorificata in alte conferinte regionale din perspectiva noilor coduri penal si de procedura penala si Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, astfel:

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Valcea, Baroul Dolj, Baroul Gorj, Baroul Olt, Baroul Pitesti si Curtea de Apel Pitesti si Curtea de Apel  Craiova la data de 3 octombrie 2014 la Ramnicu Valcea cu tema : Infractiuni contra infaptuirii justitiei, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de drepturi si libertati. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Brasov, Baroul Tg. Mures, Baroul Ploiesti si Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Tg. Mures, Curtea de Apel Ploiesti la data de 31 octombrie 2014 la Brasov cu tema: Infractiuni de serviciu, infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Alba, Baroul Sibiu, Baroul Hunedoara si Curtea de Apel Alba Iulia la data de 14 noiembrie 2014 la Alba Iulia cu tema: Individualizarea pedepselor. Circumstante atenuante. Circumstante agravante. Renuntarea la aplicarea pedepsei. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Garantii ale dreptului la aparare in cursul urmaririi penale si judecatii. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Cluj, Baroul Salaj, Baroul Maramures, Baroul Oradea  si Curtea de Apel Cluj la data 16 ianuarie 2015   la Cluj, cu tema: Infractiuni contra persoanei: agresiunea asupra fatului, traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra infaptuirii justitiei si aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Constanta, si Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Constanta la data de 13 februarie 2015 la Constanta, cu tema: Infractiuni contra ordinii si linistii publice. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului in cursul urmaririi penale si judecatii. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Timis si Curtea de Apel Timisoara  la data de 13 martie 2015 la Timisoara cu tema:Minoritatea. Raspunderea persoanei juridice. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorilor si avocatilor in cursul procesului penal;

– UNBR, INPPA, reprezentantul Romaniei la CCJE, CSM si Baroul Suceava, Iasi, Bacau si Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Iasi si Curtea de Apel Bacau la data de 27 martie 2015 la Suceava cu tema: Garantiile dreptului la aparare in cursul procesului penal. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor.

Avocat dr. Florea Gheorghe                      judecator dr. Rodica Aida Popa
Presedintele UNBR                                   ICCJ- reprezentantul Romaniei la CCJE

Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE), care sta la baza elaborarii proiectului de mai sus, poate fi vizualizat aici.