Proiect de lege pentru reglementarea activității de lobby

Comisia juridică din Camera Deputaților dezbate un nou proiect de lege privind activitatea de lobby, cu scopul de a preveni traficul de influență și de a perfecționa activitatea de lobby în România, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Camerei Deputaților.

În prezent, specifică inițiatorii proiectului, în România, activitățile de lobby nu urmăresc utilizarea mecanismelor proprii de influențare a deciziei legislative, ci generează situații de conflicte de interese și trafic de influență.

Printre reglementările aduse de această inițiativa legislativă se numără înregistrarea societăților de lobby și declararea activităților desfășurate de acestea, transparența activităților de lobby, precum și sancțiunile aferente încălcării legislației în vigoare.

Această inițiativă legislativă vine în contextul în care, în trecut, au mai fost depuse alte două de proiecte asemănătoare, unul în 2010 și altul în 2011, proiecte care au fost amânate în repetate rânduri. Președintele Senatului a precizat că acest proiect ar putea aduce „un suflu nou”, în speranța că, o dată cu această inițiativă legislativă, se vor reactiva și vechile propuneri.