Programul “Scoala de vara”, noul proiect de lege care se va dezbate pe 1 februarie

Parcursul educational reprezinta una dintre cele mai importante si indelungate etape din viata unei persoane, modelandu-i nu numai abilitatile si calitatile creative, ci si drumul spre o cariera profesionala solida.

Cu toate acestea, din cele 12 luni ale anului, copiii se bucurau pana acum de lungile 3 luni de vacanta, in care contactul cu informatiile acumulate in scoala, de cele mai multe ori, disparea.

Formulata in luna decembrie in cadrul Senatului, propunerea legislativa pentru completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 aduce o solutie pentru stabilirea concreta a parcursului educational, prin proiectul “Scoala de vara”.

Propunerea ce urmeaza a fi dezbatuta, ii vizeaza atat pe scolari, cat si pe prescolari, insa beneficiari sunt si parintii (care se confrunta cu lipsa de timp si resurse pentru supravegherea celor mici in timpul vacantei) dar si profesorii (vorbim de perfectionarea aptitudinilor si cresterea locurilor de munca, pentru cei care vor sa castige suplimentar in perioada vacantelor).

Romania, prin acest nou proiect de lege, adera la modelul tarilor occidentale, unde dreptul la educatie este valorificat nu numai in mod continuu, ci si in mod constructiv, mulandu-se pe dobandirea unor abilitati folositoare pentru viata copilului, ca viitor adult. Activitatile recreative se intalnesc cu cele creative, astfel incat vacanta de vara capata o noua conotatie pentru cei tineri.

In proiectul legislativ se precizeaza: “Se propune completarea Legii Educatiei Nationale cu programe optionale si cu plata, in scoli si gradinite, pentru vacanta de vara, in scopul supravegherii si instruirii copiiilor in activitati optionale si recreative, ai caror parinti doresc aceasta, fiind implicati in campul muncii si neavand o solutie alternativa de supraveghere a copiilor in timpul vacantei si fara costuri exagerate.”

Un numar de 77 de parlamentari au semnat deja pentru aprobarea initiativei legislative mai sus-mentionate. Lista si propunerea le puteti gasi pe pagina Senatului,  accesand urmatorul link.

Proiectul “Scoala de vara” a primit avizul favorabil al Consiliului legislativ, urmand a fi dezbatut in cadrul noii sesiuni parlamentare, care va incepe pe data de 1 februarie.

diana.petroiu@lhm.ro