Ion Deleanu, profesor universitar dr. la Facultatea de Drept a Universitatii ”Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, a primit vineri, 6 decembrie 2013, premiul ”Matei B. Cantacuzino” pe anul 2012, acordat de catre Revista Romana de Drept Privat, in colaborare cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR). Premiul este oferit anual unei personalitati de marca din domeniul dreptului privat, pentru intreaga sa activitate.
Iata mai jos discursul integral sustinut cu aceasta ocazie de catre Gheorghe Florea (foto), presedintele UNBR.
”Domnule Profesor Universitar Dr. Ion Deleanu,
Domnule Director al Revistei Romane de Drept Privat, prof. univ. dr. Marian Nicolae,
Domnule Redactor-sef al Revistei Romane de Drept Privat, conf. univ. dr. Mircea Dan Bob,
Doamnelor si domnilor membri ai Colegiului de redactie al Revistei Romane de Drept Privat,
Doamnelor si domnilor membri ai Consiliului stiintific al Revistei Romane de Drept Privat,
Domnule director al Editurii Universul Juridic,
Doamnelor si domnilor invitati,
Ceremonia prin care Revista Romana de Drept Privat recunoaste si rasplateste preocuparile stiintifice ale colaboratorilor revistei care au avut un impact decisiv la dezvoltarea doctrinei juridice romanesti, pentru fiecare an, se desfasoara, pana la anunturile publice ale decidentilor, sub puterea devizei „Totul sub semnul discutiei”, sub auspiciile careia se editeaza revista. Exista si decizii luate fara ca sa existe discutii!
Traditional, Corpul avocatilor din Romania conlucreaza cu Revista Romana de Drept Privat, fara a exista controverse, pentru acordarea premiului ”Matei B. Cantacuzino” unei personalitati a vietii stiintifice romanesti, care merita recunostinta, consideratia si respectul comunitatii profesionistilor din domeniul dreptului pentru o activitate de exceptie.
Pentru anul 2012, Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a decis si a propus Revistei Romane de Drept Privat ca acest premiu sa fie acordat domnului profesor universitar dr. Ion Deleanu in semn de pretuire a unei cariere de cadru didactic, fost decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca, fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, expert al comisiei pentru elaborarea proiectului primei Constitutii a Romaniei de dupa 1989, deopotriva un cercetator stiintific valoros si in domeniul dreptului privat, dar si in domeniul dreptului public, avocat inscris in Baroul Cluj.
Intr-o cariera de exceptie, domnul profesor universitar dr. Ion Deleanu a publicat, in editii succesive, revazute, actualizate si imbunatatite, tratate in domeniul dreptului constitutional si al procedurii civile, lucrari monografice, de regula interdisciplinare si peste 100 de articole si studii, in tara si in strainatate.
Pentru activitatea sa stiintifica si didactica si pentru contributia la promovarea statului de drept in Romania, domnul profesor universitar dr. Ion Deleanu a primit numeroase premii si distinctii.
Corpul de avocati din Romania este onorat sa dedice un premiu ce semnifica recunostinta sa fata de unul dintre cei mai proeminenti purtatori de cuvant in cultura juridica romaneasca, un veritabil spirit renascentist, enciclopedic si european, fauritor al stilului elegant in viata stiintifica si consecvent aristocrat in relatiile cu cei din jurul sau, calitate tot mai rara in ziua de azi, model pentru generatia tanara in ceea ce priveste cultivarea pasiunii scrisului si a modelului de cercetator, permanent nelinistit, in descifrarea solutiilor pe care viata le impune cand este vorba despre interpretarea si aplicarea dreptului.
Autor al unor studii stiintifice de impact cu privire la clarificarea si revalorificarea ”constantelor dreptului” si ale reglementarilor traditionale ale dreptului romanesc si corelarea acestora cu reglementarile din statele cu traditie democratica, domnul profesor universitar dr. Ion Deleanu s-a dovedit a fi, in timp, un aparator dedicat al profesiei de avocat, cu preocupari stiintifice esentiale pentru clarificarea doctrinara a rolului si pozitiei avocatului ca partener al sistemului judiciar si sistemului normativ prin care institutia avocatului trebuie sa fie aparata pentru apararea si consolidarea statului de drept! Pentru confratii avocati, profesorul universitar Ion Deleanu este modelul celui care exercita profesia de avocat cu o selectie riguroasa a cazurilor in care este implicat, cu grija respectului pozitiei sale academice si doctrinare, ca un profesionist care, cu truda framantarilor pe care le implica alegerea solutiilor propuse de cel care a cunoscut ce inseamna luarea deciziei in judecata, are credinta ca numai prin fapte dovedeste ca totdeauna a pretuit si pretuieste „stiinta de carte”, inclusiv atunci cand elaboreaza tactici si strategii de aparare sau da sfaturi juridice!
In intreaga sa cariera, a dovedit ca nu ezita sa se revolte prin marturisiri publice fata de raul pe care ignoranta in aplicarea dreptului il poate produce in societate, dupa un tipar de conduita publica pe care il are, intr-o lume cladita pe respectul legii, orice avocat adevarat!
Modelul carierei din domeniul vietii juridice al domnului profesor universitar dr. Ion Deleanu constituie o veritabila atractie si o provocare pentru teoreticieni si practicieni, deopotriva pentru avocati, care adesea recurg la opera acestuia ca un reper de referinta pentru solutiile ce le propun judecatii.
Sunt mesagerul sentimentelor particulare pe care numerosi avocati – fosti studenti ai magistrului – le au fata de cel care le-a starnit pasiunea pentru discipline din domeniul stiintei dreptului in care domnul profesor universitar dr. Ion Deleanu a demolat dogme si a recladit ramuri de drept! Eleganta exprimarii, stilul elitist, capacitatea de a captiva auditoriul, permanenta grija de a desprinde concluzii clare si simple, cu argumentul ca logica juridica este „de ordinul evidentei aritmetice”, configureaza adevarata anvergura a memoriei durabile a personalitatii dascalului lor.
Este un beneficiu al celor care suntem contemporani cu cariera dumneavoastra si suntem gata oricand sa dam marturie ca devotamentul cu care ati slujit stiinta dreptului a dat masura crezului profesional pe care l-ati dovedit prin cultivarea prin fapte a menirii juristului dedicat domeniului in care s-a format, de a slefui constiinte si a educa, in spiritul dreptatii si al adevarului, cu disciplina si seriozitate, cu un efort pe care il propuneti drept model pentru cei care rezista schimbarilor si trecerii timpului, refuzand compromisul de conjunctura sau beneficiul pe termen scurt pentru ca esential este ce dainuieste!
Sa aveti parte de putere si sanatate!
Presedinte U.N.B.R., Av. Dr. Florea Gheorghe.”