Profesia de avocat este un pilon al justitiei

Avocatii au obligatia de a-si apara profesia iar instantele au datoria sa faca legea respectabila, a anuntat Gheorghe Florea, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, in mesajul adresat oaspetilor Congresului Avocatilor, eveniment ce are loc la JW Marriott pe 15 si 16 iunie. Acesta a vorbit celor prezenti despre rolul esential pe care il are profesia de avocat in societatea romaneasca.

“Dezechilibrele institutionale si frustrarile acumulate de-a lungul anilor in raportarea dintre sistemul judiciar si profesiile conexe acestuia nu au produs si nu pot produce efecte benefice pentru mediul juridic in ansamblul sau. Perioada in care traim impune ca profesia de avocat sa nu mai fie tratata ca un auxiliar al justitiei. Profesia de avocat este un pilon al justitiei. Reprezentantii profesiei de avocat, reuniti in Congresul Avocatilor, au obligatia sa impuna apararea profesiei atat de derapajele din interior cat si de agresiunile din exterior. Un proces de selectie al avocatilor care nu respecta standardele de competenta profesionala se va reflecta mai tarziu in calitatea apararii. Este cert ca va fi influentata si calitatea actului de justitie. Concurenta neloiala si practica fara drept a profesiei de avocat sunt expresia nerespectarii legii. Ministerul Public si instantele au datoria sa intervina si sa faca legea respectabila”, a declarat Gheorghe Florea.
 
La deschiderea oficiala a lucrarilor Congresului avocatilor au participat reprezentanti ai autoritatilor centrale din domeniul justitiei, Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Procurorul General al Romaniei, Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Decanul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si Presedintele Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, precum si alti reprezentanti ai societatii civile si ai profesiilor cu care avocatura are legaturi permanente.
 
De asemenea prezent la Congres, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a vorbit despre momentul intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila ca fiind un pas important in reforma domeniului, reforma la care contributia avocatilor a fost una esentiala.
 
“1 septembrie, momentul in care va intra in vigoare noul cod de procedura civila va fi un nou pas important si rolul avocatilor este si in acest caz unul determinant. Noul Guvern este determinat sa continue reformele in justitie, conform obligatiilor asumate in fata Comisiei Europene. Este important ca Romania sa se implice in elaborarea actelor europene de justitie”, a declarat ministrul Justitiei.
 
Titus Corlatean a mai anuntat ca Ministerul Justitiei sustine UNBR in demersul de aparare a profesiei, incurajand institutia sa foloseasca toate formele legale in acest sens. Ministrul a mai mentionat ca isi doreste o colaborare intre UNBR si institutia omoloaga din Republica Moldova si ca pregateste, impreuna cu Ministerul Finantelor, un proiect care sa usureze platile pentru avocatii din oficiu.
 
“Ma astept ca UNBR sa sprijine Ministerul Justitiei in implementarea legislatiei europene. Astept o colaborare intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Uniunea Nationala a Barourilor din Republica Moldova. In ceea ce priveste barourile paralele, sentinta definitiva pronuntata cu putin timp in urma reprezinta un pas important in procesul de legalizare a profesiei. Ministerul Justitiei incurajeaza UNBR sa foloseasca orice mijloace in apararea formelor legale ale profesiei. Am hotarat, impreuna cu Ministerul Finantelor, crearea unui titlu separat in bugetul de stat pentru cheltuielile cu avocatii din oficiu astfel incat plata acestora sa se faca mai rapid”, a declarat Titus Corlatean.
 
Ca raspuns la discursul de sustinere tinut de Titus Corlatean, presedintele de onoare al UNBR, Calin Andrei Zamfirescu, a declarat ca saluta atitudinea ministrului, in care vede un puternic sustinator al profesiei de avocat.
 
“Am apreciat foarte mult mesajul noului ministru al justitiei si sunt convins ca avocatii vor avea in domnia sa un puternic sustinator al profesiei”, a declarat Calin Andrei Zamfirescu.
 
Prima zi a Congresului Avocatilor se va incheia cu o receptie organizata de Comisia Permanenta a UNBR si va include un eveniment muzical sustinut de Flavius Teodosiu si Linda Teodosiu, impreuna cu invitatii lor.