Procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA

Finantele au publicat in Monitorul Oficial procedura privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Cine se poate inregistra in scopuri de TVA?

Se pot inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile nou infiintate, care doresc sa fie platitoare de TVA, persoanele impozabile infiintate in anii anteriori, ce nu au atins plafonul cifrei de afaceri care sa le oblige sa fie inregistrate in scopuri de TVA, dar care doresc sa fie platitoare de TVA; si persoanele impozabile care au depasit plafonul de 220.000 lei. Acestea din urma au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA.

Procedura se aplica pentru primele doua categorii de entitati.

Documente necesare pentru inregistrarea in scopuri de TVA

In acest sens, trebuie depuse urmatoarele documente:

– cererea de inregistrare in scopuri de TVA, insotita de documentele prevazute de legislatie pentru evaluarea „intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice”, mai exact, declaratia 088, pentru persoanele care sunt supuse inmatricularii la Registrul comertului. Termenul de inmatriculare la Registrul comertului este aplicabil societatilor si nu persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente inmatriculate, intrucat continutul formularului 088 nu li se poate aplica. De exemplu, un PFA nu are administrator.

– declaratia de inregistrare cu completarea vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la Registrul comertului. In aceasta categorie intra persoanele fizice ce desfasoara profesii libere reglementate individual de legea speciala ce le reglementeaza profesia.

–   declaratia de mentiuni pentru persoanele impozabile care au inceput activitatea anterior. Este necesar sa se prezinte o documentatie ce atesta capacitatea de a desfasura activitati economice, formularul 088.

Odata depuse aceste documente,  autoritatea fiscala analizeaza documentatia si poate realiza urmatoarele actiuni:

– Sa aprobe inregistrarea in scopuri de TVA. Se emite decizia de inregistrare in scopuri de TVA, iar solicitantul este inregistrat in scopuri de TVA, incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii vizate. Aceasta nu coincide cu data de 1 a lunii urmatoare.

– Sa respinga cererea de inregistrare in scopuri de TVA. In acest caz, autoritatea fiscala trebuie sa mentioneze ce motive de fapt si de drept au condus la respingerea solicitarii contribuabilului.

Contribuabilul are dreptul sa depuna contestatie in termen de 45 zile de la comunicarea deciziei de respingere a solicitarii, daca se considera nedreptatit de respingerea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoare adaugata.

Puteti consulta procedura de inregistrare in scopuri TVA, accesand urmatorul link.