Președintele CCR, rugat să nu mai dea declarații cu privire le Legea prin care condamnaților penali li se interzice să ocupe funcții în Guvern

Judecătorii CCR i-au solicitat președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, să nu mai facă declaraţii presei cu privire la Legea 90/2001, care interzice condamnaților penali să ocupe o funcții în Guvern, deoarece afectează imaginea Curţii Constituţionale, toate deciziile urmând a fi anunţate prin comunicate de presă, informează News.ro.

Legea 90/2001 se află pentru a patra oară pe ordinea de zi a Curții Constuționale, motiv pentru care preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a motivat această situție printr-o declarație, specificând că este cea mai grea soluție pe care Curtea a avut-o de dat până acum. El a mai afirmat că au fost ridicate foarte multe probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, motiv pentru care oficialii CCR nu se ghidează neapărat după presiunea mediatică. Decizia finală, spune Valer Dorneanu, trebuie să fie în primul rând în concordanță cu pricipiile constituționale.

“S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, a spus preşedintele Curţii, Valer Dorneanu.

În urma declarațiilor făcute de Valer Dorneanu, judecătorii CCR i-au solicitat acestuia să nu mai facă declaraţii presei, deoarece afectează imaginea Curţii Constituţionale. Oficialii CCR au mai precizat că toate deciziile luate referitor la Legea 90/2001 vor fi anunțate prin comunicate de presă.

Sesizarea privind interzicerea ocupării funcțiilor din Guvern de către condamnații penali a fost formulată de Avocatul Poporului și mai a fost dezbătută până în prezent de trei ori, pe 7 martie, pe 21 martie şi pe 4 aprilie.