Premierul Ungariei sfideaza UE in declaratii

Fostele state comuniste din Uniunea Europeana trebuie sa iasa din siajul Occidentului si sa-si urmeze propria cale „fara sa se uite la UE“ sau sa asculte de „birocratii de la Bruxelles“, este mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, celorlalte tari din Europa de Est.

Potrivit Ziarului Financiar, Ungaria a ajuns, urmandu-si propriul drum, la cea mai mare datorie publica din regiune, la a doua recesiune din ultimii patru ani si la un razboi mocnit cu UE in privinta politicilor economice si protejarea democratiei si a drepturilor omului, dar si la unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai.

„Tarile din Europa Centrala si de Est ar trebui sa-si creeze propriile politici fara sa se uite la UE. Nu trebuie sa ascultam la tot ceea ce spun birocratii de la Bruxelles. In trecut, cand eram in tranzitie, era bine sa cauti solutii la economiile din Vest, dar astazi zona euro are probleme mai mari decat are economia Ungariei“, a declarat Orban.

Anterior, Orban a comparat UE cu Uniunea Sovietica si a avertizat ca Bruxellesul poate submina independenta nationala si democratia. Idei similare au venit din partea altor lideri din regiune, precum fostul presedinte al Cehiei Vaclav Klaus.

Si tocmai de subminarea democratiei il acuza liderii occidentali pe Orban. Mii de unguri au iesit saptamana trecuta pe strazi pentru a protesta contra unor modificari ale Constitutiei propuse de guvern despre care spun ca le limiteaza drepturile democratice. Parlamentul, controlat de partidul de guvernamant, va vota astazi amendamentele. Protestatarii spun ca acestea vor avea consecinte restrictive asupra educatiei universitare prin interzicerea ca studentii care au primit ajutoare de la stat sa plece din tara pentru a lucra dupa terminarea studiilor, noteaza Deutsche Welle.

Alta prevedere restrictioneaza campania electorala la mass-media controlate de stat. Guvernul vrea, de asemenea, sa interzica dormitul pe strada. Criticii spun ca prin aceste propuneri guvernul incearca sa implementeze masuri introduse anterior in Constitutie, dar pe care Curtea Constitutionala si autoritatile europene le-au respins. Guvernul limiteaza si puterea Curtii Constitutionale prin invalidarea deciziilor luate inainte ca actuala lege fundamentala sa intre in vigoare la inceputul anului trecut.

Comisia Europeana, Consiliul European si organizatiile pentru protejarea drepturilor omului si-au exprimat ingrijorarile in privinta votului de astazi. Presedintele CE i-a comunicat lui Orban ca guvernul si parlamentul ungar nu trebuie sa piarda din vedere principiile democratice ale UE. Consiliul European a cerut amanarea votului, propunere refuzata de Budapesta, si modificarea legislatiei privind justitia pentru a proteja dreptul la un proces echitabil. UE a fortat deja Budapesta sa modifice legislatia privind media care prevedea, printre altele, crearea unui organism responsabil cu controlul si cenzura acestui sector.

Orban insista insa ca tara are nevoie de o reforma constitutionala deoarece de la caderea comunismului s-a bazat pe rescrieri ale aceluiasi document comunist. Cert este ca premierul si-a asigurat, inaintea alegerilor de anul viitor, controlul institutiilor care pot ingradi puterile guvernului. Dupa ani de sicanari, executivul detine acum si controlul bancii centrale, pe care de multe ori a acuzat-o ca nu-i sustine politicile economice.

Actualele politici au adus economia ungara in cea de-a doua recesiune din ultimii patru ani. In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a scazut cu 2,7% in ritm anualizat, cel mai accentuat declin din ultimii trei ani. In raport cu cele trei luni anterioare, economia s-a comprimat cu aproape 1%.