Portretul Avocatului, cu A mare

Citeam un articol pe Legal500 ce prezenta studiul unui actual psiholog și fost avocat, Dr. Larry Richard. Acesta și-a propus o analiză lucidă, o conturare a portretului psiho-emoțional al avocatului, având experiența trăită ex propriis sensibus a ceea ce înseamnă parcursul în cariera de avocat, dar și metoda, ochiul unui estet, oferite de studiile în psihologie.

Una dintre caracteristicile principale ale avocaților, conform acestui studiu, este scepticismul, cumva intrinsec dar și alimentat de formarea în domeniu, un mix de nature and nurture, alături de hipersensibilitate la critică, dificultate în gândire abstractă, plăcere exagerată în a se certa, lipsa de răbdare, dificultate în a forma relații profunde, nevoia de autonomie, dificultate în a se pune în locul celorlalți, așadar, empatie cognitivă scăzută.

În ceea ce privește scepticismul, și cel ce-a realizat studiul este de părere că această viziune implacabilă asupra vieții se datorează mediului care te cere vigilent, mereu în căutarea motivațiilor ascunse. De altfel, din observarea lumii actuale, este greu să delimităm între  dorința de evitare a unor situații nefavorabile, și scepticism pur, fără temei.

La o privire fie ea și neavizată, se arată un profil al unui individ greu de suportat, cu toate șansele de a fi evitat în mod elegant în interacțiunile din colectiv, și cu atât mai puțin să fie un pilon de încredere pentru client, pentru că, la finalul zilei, calitatea interacțiunii umane este decisivă pentru calitatea serviciilor prestate per total. Avocatul este conștient de cel mai mare critic al său, nu, nu el însuși, ci concurența.

De ceva vreme, avem acest trend prezent, al infiltrării inteligenței emoționale în toate aspectele vieții cotidiene, fapt pentru care, consider că avocatul, atât de implicat în dinamica a tot ce ține de societate, nu va rămâne vreodată un neadaptat. Nu mergem pe premisa că cei ce au o ascuțime aparte a minții nu sunt apți de legături însemnate cu cei din jur, de empatie. Omul complet este cel care înțelege mecanismele funcționării într-o lume în perpetuă schimbare, avocatul de top este un astfel de om, capabil a oferi o prestație profesională excelentă fără a neglija componenta umană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here