Popescu & Asociații, invitată la Conferința Internațională „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”

Săptămâna trecută, în perioada 13-14 decembrie 2023, a avut loc Conferința Internațională „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”, la care au participat, din partea echipei Popescu & Asociații, singura societate de avocatură invitată, Octavian Popescu, ???????? ???????? și Prof. Univ. Dr. Gheorghe BUTA, ?????? ???????, care a avut o intervenție importantă în cadrul panelului Xb „Provocări pentru investițiile private în procesul de redresare a Ucrainei”. Evenimentul a fost organizat de think thank-ul românesc New Strategy Center, sub patronajul Guvernului României.

Vorbitorii și participanții la conferință au dezbătut subiecte de maximă importanță pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei, precum: rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigație, securitatea energetică, potențialul energiei verzi, securitatea alimentară, telecomunicațiile și securitatea cibernetică, infrastructura critică, sectorul sanitar, alături de provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucție și conectivitatea dintre România, Republica Moldova și Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.

„În procesul complex de reconstrucție a Ucrainei, componenta juridică nu trebuie neglijată. Ucraina trebuie să fie sprijinită pentru a asigura un cadru juridic stabil și previzibil pentru a facilita reconstrucția. Având în vedere invitația Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, România, valorificând experiența sa, va putea consilia oficialii ucraineni, în pregătirea pentru aderare, precum și investitorii privați. Iar procesul de compatibilizare juridică și de transpunere a acquis-ului comunitar poate și trebuie să fie demarat imediat”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buta, acestea fiind doar o mică parte din ideile care au fost prezentate.

Mai mult, domnul Buta a precizat că echipa Popescu & Asociații este deja implicată în diverse proiecte, fiind în contact cu avocați ucraineni pentru a avea o abordare directă a legislației și a partenerilor din țara vecină, stabilind, de asemenea, relații de colaborare cu organizații regionale și autorități locale din România, situate la granița cu Ucraina, pentru a le ajuta în procesul de implementare a proiectelor transfrontaliere.

În cadrul conferinței, organizată la Sinaia timp de două zile, au fost dezbătute multiple aspecte legate de procesul de reconstrucție a Ucrainei, cel mai mare proiect de reconstrucție de după cel de-al Doilea Război Mondial, evidențiind rolul strategic pe care România trebuie să îl joace în acest context. Evenimentul a reunit oficiali din Ucraina, Republica Moldova, România și alte state membre UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai mare conferință din țara noastră dedicată acestui subiect.