Politica antitrust: Comisia lansează un nou instrument online pentru procedurile de clemență și de tranzacție din cadrul investigațiilor privind cartelurile și pentru procedurile de cooperare din cazurile care nu vizează cartelurile

Comisia Europeană lansează „eLeniency”, un nou instrument online prin care societățile și avocații lor vor putea depune mai ușor declarații și documente în cadrul procedurilor de clemență și de tranzacție din cazurile privind cartelurile, precum și în cadrul procedurilor de cooperare din cazurile care nu vizează cartelurile.

Procedurile de clemență și de tranzacție, precum și procedurile de cooperare din cazurile care nu vizează cartelurile prevăd deja posibilitatea ca societățile și avocații lor să depună declarații și documente, atât în scris, cât și oral.

Noul instrument eLeniency le permite societăților implicate în astfel de proceduri și avocaților acestora să depună declarații și comunicări online, în cadrul solicitărilor de clemență, pentru a beneficia de imunitate sau de reducerea amenzilor, în contextul procedurilor de tranzacție din cazurile privind cartelurile sau al procedurilor de cooperare din cazurile care nu vizează cartelurile.

Acest lucru înseamnă că societățile sau avocații acestora vor avea posibilitatea de a nu se prezenta la sediul Comisiei pentru a da declarații orale. Până acum, prezentarea la sediul Comisiei era procedura obișnuită.

În ceea ce privește solicitările de clemență, utilizatorii instrumentului eLeniency pot să introducă direct declarațiile întreprinderilor și să încarce documente justificative pe un server securizat specific al Comisiei. eLeniency poate fi utilizat, de asemenea, pentru a răspunde la cererile de informații formulate în temeiul Comunicării Comisiei privind politica de clemență.

În ceea ce privește procedurile de tranzacție din cazurile privind cartelurile, eLeniency poate fi utilizat pentru a prezenta documente, pentru a formula observații sau pentru a adresa Comisiei propuneri oficiale de tranzacție.

Instrumentul eLeniency poate fi utilizat, de asemenea, pentru a prezenta declarații ale întreprinderilor, a formula observații sau a adresa Comisiei propuneri oficiale de tranzacție atunci când o societate cooperează în cadrul unor proceduri care nu vizează cartelurile, cu scopul de a recunoaște o încălcare a articolului 101 sau 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Accesul la eLeniency este securizat și restricționat. În ceea ce privește confidențialitatea și protecția juridică, sistemul eLeniency oferă aceleași garanții ca și procedura tradițională. Toate datele sunt transferate în mod securizat și nu pot fi copiate sau printate.

Declarațiile întreprinderilor efectuate în temeiul Comunicării Comisiei privind politica de clemență și depuse prin instrumentul eLeniency sunt protejate împotriva deciziilor de prezentare a dovezilor emise în proceduri civile, în același mod în care sunt protejate și declarațiile orale.

Garanțiile pentru asigurarea confidențialității și a protecției juridice sunt explicate pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenței și sunt echivalente cu cele din cadrul procedurii orale actuale.

Sistemul eLeniency poate fi accesat la adresa https://eleniency.ec.europa.eu, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here