Plusuri si minusuri in performantele economice din 2011

Institutul National de Statistica a anuntat doua vesti contradictorii despre performantele economiei romanesti in 2011. Vestea buna este ca am avut crestere economica comparativ cu 2010, vestea proasta e ca in ultimul trimestru din anul trecut am intrat din nou pe minus.

Datele preliminare ale INS arata ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a urcat anul trecut cu 2,5 %, fata de 2010. Este a 5-a performanta economica din Uniunea Europeana, iar analistii considera ca aceasta s-a bazat pe doua motoare importante: agricultura si industria. Sfarsitul de an a adus insa o scadere importanta a ritmului de crestere. In trimestrul patru al anului trecut, economia Romaniei a intrat in scadere, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2 % in termeni reali fata de trimestrul anterior, conform estimarilor Institutului National de Statistica. Daca tendinta de scadere va continua si in primele trei luni ale acestui an Romania va intra din nou in recesiune, cred specialistii.

Trimestrul 4 din 2011 a fost unul dificil pentru intreaga Uniune Europeana. Datele preliminare publicate de Eurostat arata ca PIB-ul la nivel european a scazut cu 0,3 procente in T4, comparativ cu T3. La nivel anual UE a inregistrat in 2011 o crestere de 1,6%, mai mica cu 0,2% fata de performanta inregistrata in 2010.

Grecia este tara cea mai afectata de criza, economia sa inregistrand o scadere de 7 % in trimestrul patru din 2011, urmata de Polonia cu o scadere de 2,7 % si Olanda cu 0,7 % .

Cresterea economica pe trimestrul al patrulea a fost cea mai slaba inregistrata in Cehia si Slovacia de la recesiunea din 2009, comparata cu perioada similara din anul precedent in timp ce economia maghiara a crescut cu cel mai scazut ritm fata de perioada ianuarie – martie 2010, arata agentia de stiri Bloomberg.

In topul cresterilor economice pe 2011 se situeaza Estonia, Lituania si Letonia cu procente cuprinse intre 4% si 5,3 %.