Platforma YouTube a fost suspendata pentru 30 de zile in Egipt

Serviciile YouTube au fost suspendate, temporar, in Egipt, dupa ce platforma video a publicat un documentar anti-islamic ce a provocat revolte sangeroase in nordul Africii si in Orientul Mijlociu in luna septembrie, relateaza The Guardian. 

Judecatorul Hassouna Tawfiq a cerut guvernului egiptean sa blocheze accesul la platforma video pentru 30 de zile, dupa ce trailerul documentarului Innocence of Muslims (Inocenta musulmanilor) a starnit numeroase nemultumiri. Decizia este considerata, de catre activistii pentru drepturile omului, un pas inapoi in apararea libertatii internetului.

Interdictia nu fusese pusa in aplicare pana duminica seara, iar un reprezentant al companiei Google, ce detine platforma YouTube, a spus ca grupul nu a primit nicio alta somatie. La cinci ani dupa ce o cerere similara de suspendare a fost refuzata de Curtea din Egipt, decizia actuala este vazuta ca un regres.

In 2007, un judecator egiptean a incercat sa blocheze accesul la 49 de site-uri dedicate drepturilor omului, insa eforturile lui au fost spulberate de un tribunal administrativ. „Este, cu siguranta, un pas inapoi in comparatie cu decizia curtii din 2007”, a declarat Amr Gharbeia, director in cadrul Institutului Egiptean pentru Drepturile Personale.

Gharbeia, al carui site era pe lista inaintata pentru suspendare in 2007, a mai spus ca acest caz arata ca oficialii din justitie nu stiu cum functioneaza internetul. „Oamenii vor gasi mereu o alternativa. Se folosesc aceleasi masuri ca in cazul unui ziar sau al unei televiziuni”.

El a mai precizat ca o decizie de acest fel ii poate face pe egipteni sa-si piarda respectul pentru cadrul legislativ.

Aceasta este doar una dintre incercarile recente de limitare a libertatii de exprimare. Potrivit unui raport recent, in cele sapte luni de la investirea presedintelui Mohamed Morsi, au fost dati in judecata pentru defaimarea sefului de stat mai multi jurnalisti decat in timpul regimului de 30 de ani al fostului dictator, Hosni Mubarak.

Cu toate acestea, Gharbeia este deparere ca decizia privind YouTube este mai degraba dovada unui exces de zel din partea judecatorului decat o intentie de limitare a dreptului de exprimare.