Piperea & Asociatii reprezinta cu succes clienti ai Piraeus Bank in doua litigii privind clauzele abuzive. Avocatii bancii, TZA, au la dispozitie apelul

Firma de avocatura Piperea & Asociatii a castigat in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, doua procese pentru clienti ai Piraeus Bank, initiate de acestia impotriva bancii ca urmare a clauzelor abuzive existente in contractarea unor credite in franci elvetieni.

In ambele dosare, Tribunalul a dispus inghetarea cursului de schimb valutar chf/leu la nivelul istoric din data incheierii contractului, respectiv la valoarea de 2,2776 lei/CHF, acest curs urmand sa fie valabil pana la sfarsitul perioadei de contractare.

In primul dosar, a carui solutie pe scurt a fost pronuntata in data de 7 octombrie 2015, instanta arata: “Admite, in parte, actiunea, astfel cum a fost precizata. Constata caracterul abuziv al clauzelor stipulate in conventia de credit bancar nr. 31000000000026 incheiat la data de 25.02.2008 la art.1.3 lit.c, art.2.2 si art.6.3. Declara nulitatea absoluta a clauzelor mentionate anterior. Dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 2,2663 lei/CHF, acest curs urmand sa fie valabil pana la sfarsitul perioadei de contractare. Respinge cererea reclamantilor privind restituirea creditului in lei ca neintemeiata. Respinge cererea reclamantilor de obligare a paratei la emiterea unui nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului in lei ca neintemeiata. Obliga parata sa plateasca reclamantilor suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 07 octombrie 2015.

Admite, in parte, actiunea, astfel cum a fost precizata. Constata caracterul abuziv al clauzelor stipulate in conventia de credit bancar nr. 42190000000023 incheiat la data de 22.02.2008 la art.1.3 lit.c, art.2.2 si art.6.3. Declara nulitatea absoluta a clauzelor mentionate anterior. Dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 2,2776 lei/CHF, acest curs urmand sa fie valabil pana la sfarsitul perioadei de contractare. Respinge cererea reclamantilor privind restituirea creditului in lei ca neintemeiata. Respinge cererea reclamantilor de obligare a paratei la emiterea unui nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului in lei ca neintemeiata. Obliga parata sa plateasca reclamantilor suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 07 octombrie 2015”, arata solutia pe scurt in cel de-al doilea dosar, pronuntata de instanta in aceeasi zi.

Ambele decizii pot fi atacate cu apel, la Sectia a VI-a Civila a Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la emitere.

Succesul Piperea & Asociatii in aceste dosare a fost comentat, pe pagina personala de Facebook, de catre Managing Partner-ul firmei, Gheorghe Piperea (foto articol).

Tribunalul Bucuresti ne-a dat castig de cauza in doua dosare contra Piraeus Bank in care am cerut si am obtinut inghetarea cursului de schimb leu/chf la nivelul istoric din data incheierii contractului. Solutia SCA Piperea & Asociatii la aceasta problema delicata este viabila. Discounturile acordate “generos” de banci si “impartirea poverii” imaginate electoral de derutati sunt solutii incomplete si in mare parte injuste. Urmeaza apelul bancii si, dupa respingerea acestuia, o actiune separata pentru restituirea sumelor platite nedatorat de consumatori in baza unui curs de schimb umflat de banca prin intermediul clauzei anulate de Tribunal”, a punctat avocatul.

In cele doua dosare, Piraeus Bank a fost reprezentata de firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

marian.floranescu@lhm.ro