Piperea & Asociatii face peste 200 de oameni fericiti. “Toata apa din Amazon nu va fi suficienta pentru a stinge vapaia care urmeaza”

Firma de avocatura Piperea & Asociatii, coordonata de Gheorghe Piperea (foto), a obtinut un succes rasunator pentru peste 200 de clienti ai BCR in procesul colectiv intentat de acestia bancii, in care reclamau existenta unor clauze abuzive in contractele de credit incheiate cu institutia bancara.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva.

Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari”, arata minuta deciziei de marti a instantei supreme.

Totodata, judecatorii instantei supreme au constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.

Astfel, ICCJ a admis recursurile declarate de recurentii-reclamanti (clientii bancii – n.r.) si a modificat decizia instantei anterioare in sensul ca ”Admite exceptia autoritatii de lucru judecat si respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulitatii absolute a clauzei indicate in petitul 1.1, precum si celelalte capete de cerere formulate in principal si in subsidiar in legatura cu aceasta clauza (petitele 2, 3.1, 4 si 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 si 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatand autoritatea de lucru judecat”.

Decizia este irevocabila, astfel ca banca este obligata sa modifice contractele incheiate cu reclamantii.

Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix cinci ani fara cinci zile de la demararea acestui dosar. Toata apa din Amazon nu va fi suficienta pentru a stinge vapaia care urmeaza. PS Multumesc celor din aceasta prima alianta procesuala care au ramas alaturi de mine pana la capat. Si care au avut incredere in mine si in echipa mea. Si care acum isi vor primi rasplata atat de mult asteptata. PPS Mentiune speciala pentru Alex Dimitriu, care intre timp a devenit partener la Piperea si Asociatii: bravo, mosule, si mersi!”, a scris, pe pagina personala de Facebook, avocatul coordonator al societatii, Gheorghe Piperea.

marian.floranescu@lhm.ro