PIB-ul Romaniei, crestere consecutiva si progresiva in perioada urmatoare

PIB-ul Romaniei va inregistra, in acest an, o crestere de 2,3%, impulsionata, in principal, de cererea interna. In 2015, PIB-ul va urma aceeasi linie ascendenta si va inregistra o crestere de 3,6%, conform raportului de toamna EY, Eurozone Forecast (EEF).

In Romania, cererea interna este de asteptat sa devina principalul motor de crestere in acest an. Cresterile salariale si nivelul foarte scazut al inflatiei vor intari puterea de cumparare a consumatorilor, in vreme ce cresterea continua a exporturilor – dupa varful de anul trecut – ar trebui sa incurajeze companiile sa isi mareasca investitiile dupa nivelurile slabe inregistrate din 2012 pana in prezent. In acest context, pentru Romania, EY Eurozone Forecast estimeaza o crestere de 2,3% a PIB-ului in 2014, urmata de o crestere de 3,6% in 2015„, declara Bogdan Ion (foto), Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.

Zona Euro ramane vulnerabila, in pofida semnelor pozitive privind somajul si investitiile

Revenirea Zonei Euro incepe sa se faca simtita treptat dupa stagnarea din primele sase luni ale anului, se arata in raportul mentionat. Conform acestuia, PIB-ul Zonei Euro va creste cu 0,9% in acest an, urmat de o crestere de 1,5% in 2015 si de 1,7% in 2016. Dupa doi ani de scaderi, se inregistreaza o binevenita revenire, insa ritmul de crestere se va situa mult sub ritmul mediu de dinainte de criza de 2,3% pe an, inregistrat in perioada 1997 – 2007, mai arata raportul.

Privind aspectele pozitive, somajul din Zona Euro si-a intrerupt cresterea. Desi este asteptata o scadere usoara a ratei somajului, de la nivelul actual de 11,4% la 10,9% pana la sfarsitul lui 2016, o astfel de evolutie va contribui la cresterea increderii consumatorilor. Mai mult, revenirea moderata a venitului real disponibil, care este estimat sa creasca cu 1% in 2015 si cu 1,4% in 2016, ar putea genera cresterea cheltuielilor de consum.

Semne incurajatoare vin si ca rezultat al insanatosirii constante a sectorului financiar, prognoza EY punctand o relaxare a conditiilor de creditare si o crestere a sprijinului acordat companiilor, ca urmare a programului operational de refinantare pe termen lung elaborat de Banca Central Europeana. In acest context, la care se adauga consolidarea modesta a activitatii economice si slabirea monedei Euro, deflatia ar putea fi evitata. Cu toate acestea, Zona Euro va trece printr-o perioada prelungita de scadere a inflatiei, date fiind continua disponibilitate a fortei de munca si a presiunii de reducere a gradului de indatorare in randul companiilor, gospodariilor si in sectorul public.

Investitiile – noul motor al redresarii Zonei Euro

Primele semne ale redresarii economice au fost impulsionate de imbunatatirea activitatii comerciale, dar un rol import in perioada care urmeaza il va juca cererea interna. Recenta depreciere a monedei Euro va avea un impact pozitiv asupra exportatorilor, in special asupra celor din economiile mai putin competitive, iar exporturile sunt estimate sa creasca cu aproximativ 3% in 2014, atingand 4,1% in 2015 si 4,3% in 2016.

Imbunatatirea mediului comercial, cat si imbunatatirea accesului la finantare vor permite firmelor sa isi creasca nivelul de cheltuieli cu investitiile. Conform EEF, cresterea cheltuielilor de capital va atinge cresteri semnificative, de 2,4% in 2015 si 2,8% in 2016, fata de 1,3% in 2014. Prin urmare, e de asteptat ca, in 2014, contributia investitiilor la cresterea economica sa fie mai mare, dupa ce a fost puternic negativa in 2013, urmand sa se mentina constanta in 2015 si 2016.

Cu toate acestea, revenirea investitiilor va inregistra un ritm mai scazut decat in alte perioade post-recesiune, cauzele fiind nivelurile ridicate ale datoriilor companiilor, cresterea costurilor reale ale imprumuturilor pentru intreprinderile mici si mijlocii si fragmentarea financiara inca mare.

Cheltuielile de consum incep sa ia avant

Conform previziunilor EEF, consumul va inregistra un trend ascendent si va deveni un motor important de crestere in 2015 si 2016, cu un ritm aproape dublu fata de 2014.

Consumatorii incep sa isi recapete increderea, iar scaderea ratei somajului va fi un factor pozitiv pentru stimularea consumului. Cresterea veniturilor si somajul in scadere ar putea determina consumatorii sa renunte la economisire in favoarea consumului.

Un impact pozitiv asupra cheltuielilor efectuate de gospodarii l-ar putea avea si imbunatatirea conditiilor din zona creditelor de consum, asteptata ca raspuns la implementarea programului operational al Bancii Centrale Europene (BCE) de refinantare pe termen lung, conform unui sondaj realizat de BCE in iunie. Per ansamblu, se estimeaza ca acesti factori sa contribuie la o crestere a consumului de 1,4% in 2015 si de 1,5% in 2016, fata de doar 0,8% in acest an.

Prognozele si analizele cuprinse in EY Eurozone Forecast au la baza modele ale Bancii Centrale Europene pentru economia Zonei Euro. Aceste modele sunt dezvoltate pe baza unor teorii si tehnici economice de varf folosite de BCE pentru a realiza prognozele sale trimestriale in privinta Zonei Euro.