Piata de fuziuni si achizitii se dezmorteste

Cele mai mari 97 fuziuni si achizitii realizate in 2011 pe piata locala au avut o valoare insumata de aproximativ 1,5 miliarde de euro, potrivit anuarului Top Tranzactii realizat de Ziarul Financiar. Desi piata consemneaza o usoara crestere, numarul tranzactiilor de amploare este inca redus.

Doar patru tranzactii au depasit valoarea de 100 de milioane euro in 2011. Cea mai mare dintre acestea este achizitia de catre Erste a 24% din actiunile BCR de la patru SIF-uri, pentru o suma de peste 400 de milioane de euro.

Pe locul al doilea se situeaza tranzactia prin care BCR Asigurari a cumparat Omniasig de la Vienna Insurance Group pentru 182 milioane de euro.

A treia tranzactie din top este achizitia pe Bursa a 10% din titlurile Fondului Proprietatea de catre fondul american de investitii Elliot Associates, care a platit peste 130 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni.

Ultima tranzactie de peste 100 de milioane de euro este achizitia Azomures de catre Ameropa, pentru o suma estimata intre 100 si 150 milioane de euro.

Desi perspectivele pietei locale de fuziuni si achizitii se arata pozitive, nu acelasi lucru se poate spune despre piata globala. Potrivit unui studiu dat publicitatii de Ernst&Young la finele lunii trecute, piata mondiala de fuziuni si achizitii a inregistrat un declin de 24% in primul trimestru al anului in comparatie cu trimestrul precedent, si un declin de 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu 13% fata de trimestrul precedent.

Avand in vedere scaderea numarului deal-urilor incheiate, valoarea medie a unei tranzactii a inregistrat o crestere de 14% in primul trimestru al anului, pana la 296 milioane de dolari.