Piata de consultanta, impulsionata de prabusirea Greciei

Piata de consultanta din Romania va inregistra o crestere usoara in acest an in lipsa unor evenimente majore, insa ar putea avea un avans spectaculos in cazul in care „lucrurile o iau razna” in ceea ce priveste criza din Grecia si din intreaga Zona Euro, considera Dinu Petre(foto), Avocat coordonator al casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, societate membra a grupului Nexia International.

Criza din Zona Euro isi face deja simtita prezenta in mediul de business, mai exact in contractele incheiate intre companii.

„Au inceput deja sa apara clauze in contracte care prevad o posibila iesire a Greciei din Zona Euro sau o disparitie a monedei Euro”, spune Dinu Petre. Aceste clauze prevad in principal convertirea obligatiilor de plata intr-o alta moneda existenta sau care este asteptata sa apara in urma disparitiei Euro.

Piata de consultanta pare a merge foarte bine chiar in Grecia, tara cel mai puternic afectata de criza financiara. Potrivit Luminitei Ristea, managing partner CRG Nexia Romania, in Grecia se remarca o cerere din ce in ce mai mare pentru servicii de consultanta, iar filiala elena a Nexia a facut angajari in ultima perioada. Totusi, piata are, inca, o problema majora – cea a incasarii facturilor. Intarzierile de plata pot depasi chiar si sase luni, spun reprezentantii Nexia.

Pe piata de consultanta din Romania, problema platilor si a intarzierilor de plata si-a facut simtita prezenta doar in 2009, dupa care lucrurile „s-au stabilizat”, potrivit Luminitei Ristea. Astfel, piata este asteptata sa creasca „odata cu afacerile clientilor”.

Totusi, se remarca o mai mare atentie a companiilor din tara noastra pentru preventie si o functionare fara riscuri, lucru care le determina sa angajeze companii de consultanta pentru a se asigura ca au toate documentele in ordine si nu risca sa primeasca amenzi.

Luminita Ristea mai spune ca o nisa care s-ar putea dovedi foarte atractiva pe piata de consultanta din Romania ar putea fi cea a asa-numitelor „planuri de succesiune”. Si asta pentru ca desi business-urile din Romania sunt tinere, antreprenorii „incep sa fie in varsta”. Pe pietele mature de la nivel international, acestor „planuri de succesiune” li se acorda o foarte mare importanta, spune Luminita Ristea.

Fuziunile si achizitiile, in crestere usoara in 2012

Piata de fuziuni si achizitii isi revine usor dupa criza si este asteptata sa creasca usor in acest an – avans care s-a remarcat deja la nivelul primelor cinci luni ale anului, potrivit reprezentantilor Nexia.

Domeniile cele mai active vor fi agricultura, serviciile, sectorul IT, sanatatea si industria. In plus, la nivelul Romaniei se remarca un apetit special pentru proiectele de pe segmentul energiei verzi, in special datorita subventiilor acordate de stat.

In piata se remarca, totusi, o lipsa de finantare institutionala, majoritatea achizitiior fiind finantate din surse proprii. Si asta pentru ca sistemul bancar din Romania este in expectativa si prefera, deocamdata, sa crediteze statul.