Petre Toba, prezent la sedinta de evaluare a activitatii Inspectoratului General al Politiei

Ministrul afacerilor interne, Petre Toba a participat la sedinta de evaluare a activitatii Inspectoratului General al Politiei Romane pe anul 2015, apreciind ca aceasta structura este una puternica, moderna si profesionista, fiind una dintre institutiile fundamentale in garantarea sigurantei cetateanului.

Anul 2015 reprezinta o etapa de consolidare a rezultatelor pe care Politia Romana, impreuna cu partenerii sai, le-a obtinut in ultimii ani. Este pentru al patrulea an consecutiv in care criminalitatea din Romania este in scadere. A fost inregistrat cel mai mic nivel de criminalitate sesizata din ultimii 8 ani. Criminalitatea stradala a scazut pentru al treilea an consecutiv si inregistreaza cea mai mica valoare din ultimii 10 ani, iar criminalitatea de mare violenta a fost mentinuta la cote reduse, respectiv 0,2% din totalul infractiunilor, inregistrand cele mai mici valori din ultimii 8 ani”, a precizat ministrul Petre Toba. Totodata, acesta a mentionat ca acest trend al scaderii infractionalitatii se pastreaza si in acest an”.

O tema importanta a discursului ministrului afacerilor interne a reprezentat-o nevoia de asigurare a resurselor umane, astfel incat activitatile operative sa se poata desfasura la un nivel corespunzator, in conditiile in care deficitul de personal la nivelul MAI este de 10.000 de functii, iar la nivelul Politiei Romane de aproximativ 5.000, estimarile preconizand o crestere a acestuia.

Ministrul Petre Toba a anuntat o serie de masuri pentru reducerea acestui deficit, prima fiind cresterea la capacitatea maxima a numarului de elevi si studenti din institutiile de invatamant ale MAI, urmata de intreprinderea de demersuri pentru organizarea de concursuri pentru trecerea in corpul ofiterilor a 1.000 de agenti de politie cu studii superioare.

Competitia va fi foarte mare, la aceste concursuri fiind inscrisi peste 12 candidati pe loc, ceea ce inseamna ca doar cei mai buni si cei care merita vor trece in corpul ofiterilor.”, a detaliat ministrul Petre Toba.

De asemenea, acesta a mentionat ca au fost luate masuri de crestere a transparentei, a echidistantei, precum si pentru eliminarea oricaror suspiciuni in legatura cu aceste concursuri.

In interventia sa, oficialul MAI a multumit atasatilor de afaceri interne ai statelor europene, prezenti la Bucuresti si reprezentantului ambasadei SUA, mentionand ca multe dintre rezultatele pozitive ale Politiei Romane sunt datorate excelentei colaborari pe care institutia o are cu INTERPOL, EUROPOL si agentiile americane de aplicare a legii, ceea ce reprezinta un important avantaj, mai ales in contextul noilor provocari la adresa securitatii statelor si a cetatenilor europeni.

Colaborarea foarte buna si eficienta cu institutiile de aplicare a legii din peste 50 de state, cu organismele internationale pentru prevenirea si combaterea criminalitatii, cele 47 de misiuni de sprijinire a autoritatilor de aplicare a legii din 13 tari ale Uniunii Europene si prezenta politistilor romani in misiuni de mentinere a pacii pe 4 continente, arata ca Politia Romana este un partener de incredere si asigura stabilitatea si securitatea la nivel regional, european si chiar international”, a precizat ministrul Petre Toba.

La sedinta de evaluare a activitatii Inspectoratului General al Politiei Romane pe anul 2015 au participat Procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, reprezentati ai institutiilor cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, atasatul pe probleme de securitate al ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, Bryce Miles, precum si atasati straini de afaceri interne ai statelor europene.