Percheziții la firme de avocatură în scandalul practicilor Cum-Ex

Procurorii din Köln pregătesc pri­mele acte de punere sub acuzare într-o anchetă de evaziune fiscală ce priveşte unele dintre cele mai mari nume din industria financiară. Infracţiunile anche­tate au păgubit bugetul  german cu mi­liarde de euro, potrivit unor surse fami­liare cu situaţia, citate de Bloomberg.

Anchetatorii ana­li­zează rolul jucat de zeci de bănci, com­pa­nii de brokeraj, com­panii de servicii de con­tabilitate şi firme de avocatură în cadrul tran­zac­ţiilor, iar în aceste cazuri sunt im­pli­cate sute de per­soane.

Anchetele pri­mesc inclusiv tran­zacţii inter­mediate de insti­tuţii ca Bar­clays, Goldman Sachs, Bank of Ame­rica, Macquarie şi BNP Paribas, iar ac­tele iniţiale de punere sub acuzare ar putea fi lansate chiar în acest an, potrivit surselor citate.

Ancheta, în curs de desfăşurare de  aproximativ jumătate de de­ceniu, îşi accelerează ritmul în condiţiile în care mai mulţi martori au căzut de acord să coopereze.

Echipa din Köln cola­borează cu procurorii din München şi Frankfurt. Anchetatorii din Köln se concen­trează pe bancherii din Lon­dra.

Timp de aproximativ un deceniu, înce­pând cu aproximativ 15 ani în urmă, marile bănci au ajutat investitorii să ex­ploateze o interpretare a codului fiscal ce părea să permită unui număr de două părţi să pretindă dreptul de proprietate asu­pra acţiunilor şi, în mod crucial, drep­tul de rambursare a taxelor reţinute de stat la plata dividendelor.

O mulţime de bănci din Europa şi SUA au participat la un anumit nivel la aceste practici, care au ajuns să fie cunos­cute sub denumirea de „Cum-Ex“. Se crede că astfel de practici au costat con­tri­buabilii germani peste 10 mld. euro.

Commerzbank, Deutsche Bank, banca privată M.M. Warburg şi Clears­tream Banking, divizie a Deutsche Boerse, au admis că tranzacţiile în care au fost implicate sunt analizate.

Echipa din Cologne a încheiat acorduri cu mai multe bănci şi persoane, iar alţii încearcă să ajungă la înţelegeri cu anchetatorii din cadrul runde actuale de anchete, însă având în vedere magni­tu­dinea daunelor, procurorii ezită să încheie astfel de înţelegeri, a declarat o sursă.

Înţelegerile sunt însă inevitabile pentru că sistemul juridic nu are capa­citatea să judece sute de suspectţi. deşi legea germană nu permite formularea de acuzaţii penale împotriva compa­niilor, procurorii le pot adăuga pe aces­tea ca părţi asociate în cadrul anchetelor privind angajaţii acestora, iar acestea pot suferi sancţiuni semnificative.

Practicile Cum-Ex au încetat după ce Germania şi-a reformat codul fiscal în 2012, iar acum se încearcă să se determine dacă tranzacţiile au fost legale înainte de această dată. Autorităţile au acceptat certificatele fiscale emise în cadrul tranzacşiilor ani la rând, iar legislatorii nu au luat măsuri de înăsprire a reglementărilor în pofida avertismentelor repetate prin abuzarea sistemului.

Odată ce autorităţile fiscale au examinat lucrurile mai îndeaproape, au fost alertaţi procurorii şi au fost lansate percheziţii la bănci şi firme de avocatură.