Avocatura de business pare o „poză de grup“ a unor specialiști formați la aceeași școală, corporatistă și șablonată la extrem.
De-a lungul a peste 20 de ani de presă am avut oportunitatea de a intra în contact, a intervieva, a discuta sau măcar a asculta oameni din cele mai diverse categorii sociale. Am consemnat declarații ale unor oameni de sport sau din sfera politică, artiști sau corporatiști, intelectuali sau țărani, milionari sau sărmani. Majoritatea nu a avut nicio problemă în a-și expune latura umană, în a vorbi despre ei, despre visele și ambițiile lor, despre carieră, despre treptele urcate și greutățile întâmpinate. Ba chiar dimpotrivă!
Unii au vorbit din suflet, alții din inteligența șlefuită de-a lungul multor ani de studiu sau din experiență de viață. Au vrut să arate că vin din popor, că vorbesc limba umanității, și cei care urcaseră considerabil pe scara socială. Experiența în interacțiunea și comunicarea cu oamenii ajută să-ți dai seamna mai ușor dacă interlocuitorul „pozează“.De-a lungul a peste 20 de ani de presă am avut oportunitatea de a intra în contact, a intervieva, a discuta sau măcar a asculta oameni din cele mai diverse categorii sociale. Am consemnat declarații ale unor oameni de sport sau din sfera politică, artiști sau corporatiști, intelectuali sau țărani, milionari sau sărmani. Majoritatea nu a avut nicio problemă în a-și expune latura umană, în a vorbi despre ei, despre visele și ambițiile lor, despre carieră, despre treptele urcate și greutățile întâmpinate. Ba chiar dimpotrivă!
La niciuna dintre aceste categorii nu s-a întâmplat să găsesc un stil atât de unitar în exprimare ca pe piața avocaturii de business, care ascunde aproape total latura umană. O „poză de grup“ a unor oameni care parcă au făcut toți aceeași școală, în care au învățat și au fost premianți la ținuta controlată, lipsa de gest și expresie, nivelul tonalității de exprimare, chiar și un limbaj tip de comunicare. Șablonat până la extrem.
Avocații vorbesc de progres, de inovație, de modernizare, se tem de tehnologizare, de invazia Inteligenței Artificiale în lumea lor conservatoare și elitistă, a programelor legale, a supercomputerelor capabile să oferă consultanță juridică, însă devin ei înșiși roboți.
Când în revista de anul trecut, dedicată inovației și excelenței în avocatura românească, am scris un material despre robotul ROSS – angajat ulterior de renumita casă de avocatură Baker&Hostetler –, recunosc că nu am crezut prea mult în materialul justificat de declarațiile unor specialiști. Mi-a fost greu să cred că roboții pot fura locurile de muncă ale avocaților care, în opinia mea, au roluri multiple în relația cu clienții, de la a-i reprezenta în instanță, a-i consilia, până la cel de duhovnic, prieten sau sfetnic de încredere. Roluri pe care o „mașină“ nu are cum să le joace convingător.
Pe măsură ce am comunicat cu mai mulți avocați de marcă, am înțeles că mesajul lor este aproape identic cu cel din prezentări. Despre ei o să rezumezi fidel după o oră de discuție exact capitolul „despre noi“ de pe site-ul oficial, plus ariile pe care excelează, serviciile integrate și ultraspecializate pe care le oferă, de pe următoarea secțiune a paginii oficiale.
Fără să fiu Asimov, vizionez următorul nivel al marilor case de avocatură, în care clientul sună pentru a stabili o întâlnire și va discuta întâi cu o voce metalică, pentru a fi direcționat către un „operator“ după ce va urma pașii: „Pentru limba română apăsați tasta 1“; „Pentru aria tax (sau Banking, sau M&A, sau celelalte arii de practică reglementate de Chambers) apăsați tasta 2 și multe zerouri“; „Pentru criminalitate economică puneți 3 și nu vă zgârciți de loc la zerouri“, în funcție de viteza dvs. de tastare urmând să fiți preluat în cât mai scurt timp de cel mai bun „operator“.
Coordonând și citind fiecare material sau interviu din acest anuar dedicat elitei avocaturii românești, la fel cum s-a întâmplat și la revista de anul trecut, pot spune cu destul de mare convingere, că NNDKP merită să fie „firma anului“ pentru al doilea an consecutiv. Fie și pentru că (sau mai ales din acest motiv) la Ion Nestor am văzut singurele declarații umane, de adevărat lider al unei „nobile case“ a avocaturii românești și atunci când s-a referit la justețea titulaturii de cea mai importantă casă de avocatură din România – „Contestatari pot exista – formali, informali, on sau off-record, vocali sau discreți…“ și când a vorbit despre supremația NNDKP – „avem forța și flexibilitatea de a răspunde provocărilor“.
Mulți se uită în sus la struguri, dar Ion Nestor îi mănâncă.