Pe mâna cui își vor lăsa business-urile Gheorghe Mușat, Ion Nestor, Valeriu Stoica?

Numele lor au devenit un branduri în piaţa avocaturii de business iar marile directoare internaţionale au avut grijă să îi medalieze la cel mai înalt nivel. Au trecut prin anii de tranziţie, hiperinflaţii, crize economice, schimbări de guverne, fluctuaţii, căderi de burse, bule imobiliare etc. Toate acestea nu au reuşit să îi doboare ci, mai mult, au dovenit că cei care se află la cârmă au calităţile unor lideri transformaţionali capabili să gestioneze corabia performanţei chiar pe cele mai aprige furtuni.

Mușat, Nestor, Stoica sunt doar câteva nume care te trimit cu gândul la succes şi la modelul afacerilor de familie. Cu creşteri organice pe piaţa avocaturii de business, aceşti lideri au reuşit să concureze cu marile multinaţionale din avocatură şi să îi surclaseze pe aceștia în majoritatea topurilor internaţionale. Şi dacă radarul analizelor intră în funcţiune, vom constata că altfel stau lucrurile pe piaţa avocaturii din jurul României, unde firmele locale se află la periferia succesului iar granzii internaţionali îşi împart feliile onorariilor cu multe zerouri.

Majoritatea acestor business-uri poartă amprenta unor personalităţi puternice, cu abilităţi formate de-a lungul anilor grei de muncă, toate acestea oferindu-le cheia accesului la cele mai importante tranzacţii de pe piaţa economică autohtonă şi chiar internaţională. Sunt creatori de avocatură în România, mentorii a mai mult de o treime şi jumătate din piaţa relevantă.

Să stai la aceeaşi masă, probabil rotundă, cu liga campionilor din Magic Circle şi să tratezi cu ei ca de la egal la egal nu este easy job. Ai nevoie de cunostințe solide, de un portofoliu de clienţi pentru care Wall Street nu reprezintă o simplă stradă și pentru care Forbes este, parcă, un album de familie.

In a nutshell, toţi liderii amintiţi mai devreme au teze de premianţi iar notele obţinute la examenele de performanţă – onorarii generoase, tranzacţii finalizate, portofoliu solid de clienţi  – au fost maxime. Cu siguranţă va sosi şi vremea retragerii când agenda de priorităţi a acestor lideri va fi dominată de călătorii, pescuit în mijlocul unui lac alpin elveţian sau peripluri la marile case de licitaţii într-o goană sofisticată după cărţi rare, vinuri din liga grand-cru având mulţi ani de odihnă, tablouri impresioniste şi sculpturi moderne. Bref: vremea exit-ului din business.

Elitele avocaturii româneşti, premiate şi de publicaţia noastră în cadrul Galelor The Times Legal Innovation din lunile decembrie 2017,2018, 2019 vor avea o misiune importantă, pe termen lung, în privinţa succesorului. Nu pot să îmi cenzurez imaginaţia şi să nu desenez un tablou mental în care liderii avocaturii româneşti vor stinge lumina în birou, îşi vor lua plăcuţa pe care este scris numele lor şi, cu paşi mărunţi, se vor aşeza, confortabil, în limuzină, cu sentimentul împlinit că au făcut ce trebuiau să facă.

Citeam o carte a lui Ronald Heifetz despre leadership-ul adaptiv şi am găsit un aspect foarte interesant despre progres şi adaptare. Heifetz spune că natura este extrem de conservatoare iar pentru evoluţie organismele trebuie să opteze ce ADN să păstreze, ce ADN trebuie îndepărtat şi abia apoi ce inovaţii sunt necesare pentru a se adapta într-un context nou. Se poate vorbi despre nevoia unei schimbări transformaţionale în interiorul acestor mari societăţi de avocatură? De un reset total? Asta ar presupune un nou val de lideri pregătiţi de cei care au condus societatea la nivelul actual. Crescuţi ar fi termenul potrivit. Se vor ridica aceştia la exigenţele predecesorilor?

Curiozitatea mă înghiontește: Cum va arăta acel la un moment dat pentru greii din avocatura românească? Va veni acel moment, se va materializa sau, citându-l pe Ion Nestor: „După ce te-ai înscris în spirala creşterii, nu-ţi mai decizi singur soarta!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here