Pe avocatii bucuresteni i-a durut in vot de alegerea conducerii Baroului. Se pot revansa, insa, peste o saptamana

Bine, 3.000 si cativa dintre ei, cati au participat la votul de astazi, nu sunt vizati de afirmatia din titlu. La restul, insa, de 6.000 si ceva, le-o dedicam. Le reamintim acestora, in cazul in care n-au stiut sau au uitat, ca astazi au avut alegerile pentru conducerea Baroului Bucuresti. Un eveniment unic, care are loc o data la patru ani. Cu toate acestea…

Potrivit unui anunt al Baroului, transmis la inceputul acestei saptamani, 9.778 de avocati activi, membri ai institutiei, erau asteptati astazi la vot. Nu era musai sa participe toti. Validarea alegerilor ar fi fost conditionata de intrunirea cvorumului, respectiv participarea la vot a jumatate plus unu din numarul total de alegatori. “Adunarea generala de alegere a organelor de conducere ale barourilor este legal constituita numai cu participarea majoritatii avocatilor care au dreptul de a participa la aceasta”, arata art. 68, alin. 1, din Statutul profesiei de avocat.

Potrivit art. 52, alin. 1, din Legea 51/1995 a profesiei de avocat, “Adunarea generala este formata din toti avocatii inscrisi in tabloul baroului cu drept de exercitare a profesiei.” Conform art. 54, alin. 1, al aceluiasi document, “Adunarea generala este legal constituita cu participarea majoritatii membrilor sai”, in timp ce art. 55, alin. 1, arata ca “Adunarile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu participarea majoritatii membrilor adunarii generale a baroului.

Concret, pentru ca alegerilor de astazi sa le fi fost recunoscuta legitimitatea, ar fi trebuit ca la vot sa participe jumatate plus unu din numarul total de 9.778 de avocati, adica 4.890 de avocati. Nici mai mult, nici mai putin. Daca ar fi fost mai multi, n-ar fi constituit o problema. Au fost, insa, mai putini. Mai putini de o treime din numarul total. Cifra suficienta pentru cel de-al doilea tur de scrutin, nu si pentru primul.

In cazul in care numarul legal nu este intrunit, prezidiul adunarii generale va consemna aceasta imprejurare intr-un proces-verbal si va stabili data urmatoarei adunari generale in prezenta avocatilor participanti la adunare. Data noii adunari nu va putea fi mai tarziu de 15 zile de la data primei adunari; consiliul baroului va convoca noua adunare generala cu cel putin 7 zile inainte de data fixata”, arata alin. 2 al art. 68 din Statutul profesiei de avocat. El este completat de alineatul urmator: “Cea de-a doua adunare generala, convocata in conditiile alin. (2), este legal constituita cu participarea a cel putin o treime din numarul total al membrilor sai”.

Astfel, pentru ca rezultatul celui de-al doilea tur electoral sa fie validat, este nevoie de participarea a 3.260 de avocati. Adica aproape cati au fost prezenti astazi.

Baroul a stabilit deja data urmatoarei convocari a Adunarii generale de alegere a organelor de conducere. Aceasta va avea loc fix peste o saptamana. “La solicitarea avocatilor prezenti si a Prezidiului ales cu ocazia convocarii din data de 17.05.2015, Consiliul Baroului Bucuresti convoaca Adunarea generala de alegere a organelor de conducere a Baroului Bucuresti, Adunarea Ordinara si Adunarea Filialei Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor (CAA), in data de 24 mai 2015, ora 08.00”, precizeaza un anunt publicat astazi pe site-ul Baroului.

Ramane, asadar, pe duminica viitoare. In cazul in care cvorumul nu va fi intrunit nici atunci, nu stim sigur ce se va intampla, intrucat Regulamentele nu contin dispozitii referitoare la aceasta situatie. Revenind la cei peste 6.000 de avocati care au absentat astazi, Baroul “ii ameninta” cu sanctiuni, in contextul savarsirii unei abateri disciplinare grave prin neparticiparea la vot. Cam greu, insa, de pedepsit 6.000 si ceva de avocati.