Patru firme de avocatura in fuziunea care da nastere unui gigant in industria cafelei. Ce avocati romani au fost implicati

Holdingul german Joh. A. Benckiser, compania de investitii a familiei miliardare Reimann, a convenit preluarea diviziei producatoare de cafea a Mondelez International, proprietara brandului Jacobs, pentru cinci miliarde de dolari, tranzactie care va da nastere celui de-al doilea mare producator de cafea din lume, dupa Nestle.

Grupul american Mondelez va avea o participatie de 49% la compania care va fi formata prin fuziunea diviziei sale de cafea cu compania D.E Master Blenders, detinuta de Joh. A. Benckiser. Noua companie se va numi Jacobs Douwe Egberts si va fi inregistrata in Olanda, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Concret, grupul american Mondelez International si cel olandez D.E Master Blenders isi vor uni operatiunile din domeniul cafelei pentru a crea un grup cu o cifra de afaceri anuala de sapte miliarde de dolari (cinci miliarde de euro) care va concura direct cu liderul mondial Nestlé, proprietarul marcilor Nespresso si Nescafé.

Potrivit portalului juridic CEE Legal Matters, Mondelez International a fost asistat in aceasta tranzactie de catre firma de avocatura Clifford Chance, printr-o echipa multijurisdictionala si pluridisciplinara, din care au facut parte si patru avocati ai biroului din Bucuresti. De partea cealalta, D.E Master Blenders a beneficiat de consultanta juridica oferita de firmele Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (prin biroul din New York), Allen & Overy (prin biroul din Amsterdam) si Freshfields.

Echipa Clifford Chance implicata in acest proiect a fost coordonata de catre Sarah Jones, Partner al biroului din New York al firmei, si de catre Robert Crothers, Imogen Clark si Vanessa Marsland, Partneri ai biroului din Londra. Alti avocati ai biroului londonez implicati in proiect au fost Melanie Howard, Benjamin White si Alexander Drysdale, Senior Associates, precum si Eric O’Connor, Nadia Seemuth si Riaz Pirmohamed, Associates.

Potrivit reprezentantilor Clifford Chance, responsabilitatea coordonarii acestei tranzactii, desfasurata in aproape 50 de jurisdictii, a fost impartita intre birourile din Londra si Varsovia ale firmei. Echipa din Varsovia, compusa din Nick Fletcher, Partner, Krzysztof Hajdamowicz, Counsel, secondati de Grzegorz Nowaczek, Senior Associate, Karol Kulhawik si Joanna Kaminska, Associates, precum si de Sylwia Mizera, Junior Associate, a fost responsabila pentru jurisdictiile din Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Lituania, Letonia, Kazahstan, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Printre avocatii Clifford Chance care au detinut roluri cheie in acest deal se numara si Nadia Badea, Partner, Mihaela Mindru, Counsel, Matei Varachiu si Stefan Buda, Associates (biroul din Bucuresti), Yevheniy Deyneko, Counsel, Andriy Olenyuk si Dmytro Orendarets, Associates (biroul din Kiev), Alex Cook, Partner, Stanislav Holec si Janka Brezaniova, Associates (biroul din Praga). De asemenea, in tranzactie au fost implicate si birourile Clifford Chance din Amsterdam, Casablanca, Dubai, Frankfurt, Hong Kong, Istanbul, Madrid, Milano, Moscova, New York, Paris, Perth, Shanghai, Singapore si Tokyo.

Potrivit termenilor acordului convenit de Mondelez International si D.E Master Blenders, Mondelez va primi cinci miliarde de dolari (3,58 miliarde de euro) si 49% din actiunile noii societati, denumita Jacobs Douwe Egberts, care va avea sediul central in Olanda.

Noua societate va avea pozitii dominante in peste 24 de tari si o prezenta puternica pe pietele emergente, ceea ce ii va conferi oportunitati semnificative de sinergii pe piata mondiala a cafelei, evaluata la 81 de miliarde de dolari”, apreciaza cele doua societati.

Joh. A. Benckiser a cumparat anul trecut Master Blenders, producatorul cafelei Douwe Egberts, pentru circa 7,5 miliarde de euro (10,4 miliarde dolari), in cadrul celei mai mari tranzactii care a avut loc vreodata in industria cafelei. Anterior, Joh. A. Benckiser a preluat Peet’s Coffee&Tea si Caribou Coffee.

Fuziunea brandurilor diviziei de cafea a Mondelez cu marci precum Douwe Egberts va permite noii companii sa profite de oportunitati mari de crestere pe o piata extrem de atractiva”, a declarat Pierre Laubies, director general al Master Blenders, care va conduce noua entitate.

Compania nou formata va avea vanzari estimate de peste sapte miliarde de dolari si va fi lider de piata in tari precum Franta si Austria. Tranzactia, care exclude operatiunile Mondelez pe piata cafelei din Franta, ar urma sa fie finalizata anul viitor.

Compania formata prin combinarea D.E Master Blenders cu divizia Mondelez va fi un concurent formidabil pentru Nestle„, a declarat Jeff Stent, analist la Exane BNP Paribas. Nestle, inregistrata in Elvetia, este cel mai mare producator de cafea la nivel mondial, cu branduri precum Nespresso si Nescafe.

In prezent, Mondelez este al doilea jucator pe piata mondiala a cafelei, iar Douwe Egberts Master Blenders este numarul trei, cu cifre de afaceri de 3,9 miliarde, respectiv 3,4 miliarde de dolari. Impreuna cu liderul Nestlé, cele trei firme controleaza aproximativ 40% din piata mondiala a cafelei, iar Nestlé va continua sa ramana lider si dupa crearea Jacobs Douwe Egberts, cu o cota de piata de 23%.

Noua entitate Jacobs Douwe Egberts va regrupa marci de cafea precum Jacobs, Carte Noire, Gevalia, Kenco, Tassimo si Millicano, care in prezent apartin Mondelez, cu marcile Douwe Egberts, L’OR, Pilao si Senseo, aflate in prezent in proprietatea D.E Master Blenders.