Pasiunea unui avocat din Timisoara

Cel mai mare colectionar de cravate din Romania este un avocat timisorean. Toma Ernst colectioneaza cravate de mai bine de 40 de ani si, in prezent, detine peste 5 000 de piese de accesoriu.

Avocatul timisorean Toma Ernst este inconjurat de cravate. Are o camera plina cu aceste accesorii de imbracaminte barbatesti, dulapurile sunt pline, si a depozitat cravate pana si in pod. Totul a inceput din necesitatea de a avea cravate elegante, indispensabile meseriei sale de avocat. Nu se poate prezenta in fata clientilor si a instantei oricum. Interesant este ca Ernst a ajuns sa colectioneze doar cravate inedite, nu si clasice.

Avand meseria asta, cred ca e indispensabila cravata. Mi-a placut mereu sa am cravate frumoase si iesite din comun. Dar in colectie am doar cravate tematice, cu care nu prea merg la lucru. Nu pot sa apar cu niste porcusori la gat. Doar o mica parte din cravate le-am purtat. Mi-ar trebui 3 vieti sa le pot purta pe toate”, a declarat Toma Ernst pentru Adevarul.

Cravatele lui Toma Ernst sunt cu adevarat inedite. Sute de modele care mai de care mai haioase, cu animale, personaje de desene animate, actori, cantareti, vedete, steaguri, heraldici, masini, fotbalisti, bauturi alcoolice, justitie sau sarbatori de sezon. De toate culorile si modelele. Nu are 2 cravate la fel.

In general nu sunt cravate scumpe. Nu m-a interest sa dau multi bani, ci sa iau ceva interesant. Nu am mers pe calitate, ci pe aspect. Cumpar cravate din toate excursiile pe care le fac in strainatate. Nu ma las pana nu cumpar 3-4 bucati. O data m-am intors cu 10 cravate”, a povestit Toma Ernst, care a achizitionat cravate din tari precum Canada, Italia, Germania, Anglia, Israel, Belgia, Turcia, Austria sau Ungaria.

O importanta sursa pentru colectie o reprezinta cadourile. Toti cei care il cunosc pe Ernst ii aduc cravate. Totodata, el are o fiica in Canada care nu ezita sa ii trimita accesorii barbatesti. Avocatul timisorean afirma ca in Romania nu exista cultul cravatelor, iar cei care poarta acest accesoriu o fac doar daca li se impune la serviciu.

Englezii merg obligatoriu cu cravata. Acolo e raspandit pe scara larga. In Timisoara a fost un accesoriu folosit in tineretile mele. Acum nu mai e apreciat de multa lume„, a declarat avocatul.

Toma Ernst ar dori sa faca o expozitie cu cele mai inedite cravate din colectie, insa si-a luat gandul sa cheme reprezentantii Guinness Word Record. Acesta a aflat ca recordul apartine unui american, Derry Ogden, care a strans peste 16.000 de cravate, in anii ’30.

Toma Ernst are o experienta de 44 de ani in avocatura, fiind inscris in Baroul Timis din 05.04.1969.