Parlamentul paralizeaza reforma in achizitiile publice si absorbtia banilor europeni, IPP cere Guvernului sa isi asume raspunderea pe pachetul de legi privind achizitiile publice

Parlamentul refuza adoptarea pachetului de legi privind achizitiile publice, pentru a treia saptamana consecutiv. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca Romania a primit deja informarea privind declansarea procedurii de pre-infrigement de la Comisia Europeana, dupa expirarea termenului de transpunere, din 18 aprilie, prevazut cu cele trei Directive privind achizitiile publice si concesiunile.

Dupa aceasta data, orice achizitie publica facuta de o autoritate contractanta, fara a aplica noul cadru legal prevazut de Directive, este pasibila de corectii financiare de pana la 100% in cazul fondurilor europene si de sanctiuni similare pentru achizitiile cu fonduri de la bugetul de stat. Mai mult, exista riscul ca orice achizitie publica sa fie atacata in instanta de orice parte interesata, in baza Art. 148, alin. 2 si sa fie anulata, intrucat se desfasoara pe legislatie neconforma, conform datelor publicate de IPP.

Reforma achizitiilor publice reprezinta una din cele 36 de conditionalitati ex-ante asumate de Romania pentru utilizarea fondurilor europene structurale si de investitii pentru perioda 2014 – 2020, din care sunt indeplinite doar 14. Neindeplinirea acestora pana la 31 decembrie 2016 va atrage suspendarea fondurilor alocate Romaniei, in conditiile in care la aproape 1 an si jumatate de la debutul noului exercitiu financiar, rata absorbtiei din alocarea financiara de 43 miliarde de euro este 0.

Instititul pentru Politici Publice afirma ca Prlamentul este direct responsabil de un nou esec in absorbtia fondurilor europene si ii cere Guvernului sa isi asume raspunderea: „IPP apreciaza ca prin tergiversarea adoptarii pachetului de legi privind achizitiile publice, Parlamentul se face direct responsabil de un nou esec in absorbtia fondurilor europene in perioada 2014 – 2020 si solicita sa isi asume raspunderea Guvernului pentru finalizarea reformei in achizitiile publice in cel mai scurt timp.”, se arata intr-un comunicat de presa emis de IPP.