Parlamentul European a respins joi o reformă controversată privind drepturile de autor în Uniunea Europeană, un text susţinut puternic de creatori, artişti, editori de presă, dar căruia i se opuneau giganţi ai internetului şi militanţi pentru libertatea internetului, transmit AFP şi Reuters.
Din cei 627 de eurodeputaţi prezenţi în hemiciclul de la Strasbourg, 318 au votat împotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abţinut de la vot.
Propunerea de Directivă privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală introduce o serie de noi reguli care sunt menite să forţeze platformele online – tot mai populare – să împartă veniturile cu creatorii de conţinut şi să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a platformelor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conţinut nelicenţiat.
Reacţiile cu privire la noile reguli sunt împărţite, iar cele mai multe grupuri politice europene, inclusiv Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor sau Partidul Popular European, nu au avut o poziţie unitară înainte de vot.
Pe de o parte, enciclopedia online Wikipedia, companii precum Google sau Facebook, ori activişti pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădi creativitatea şi diseminarea conţinutului în mediul online şi astfel ar afecta libertatea de exprimare.
Pe de altă parte, numeroşi artişti, instituţii de presă, case de discuri şi studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.
Cele mai multe critici s-au concentrat asupra a două articole. Articolul 11 ar putea obliga companii precum Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Iar Articolul 13 ar obliga platforme online ca YouTube sau eBay să instaleze filtre care să-i împiedice pe utilizatori să publice conţinut pentru care nu au licenţă. Compania eBay a precizat însă că platformele de comerţ nu sunt incluse pe lista directivei.