Parlamentarii au votat dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele

Dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013 a fost votata de parlamentari, aproape in unanimitate, intr-o sedinta de plen reunit.

Marton Arpad, Daniel Florea si Florin Iordache sunt cei trei deputati care au depus un proiect de lege de modificare a Legii privind statutul deputatilor si senatorilor prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele in cabinetele parlamentar pana in 2013.

Proiectul este unul de „interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor” si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

Art. 38: Birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor

(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar.

Ulterior, in art II, se prevede ca dispozitiile, asa cum au fost modificate nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actlee si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari.

Alin. (2) „Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a dispozitiile art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea nr. 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea nr. 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaiti si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legale asupra angajarii acestora.”

In expunerea de motive, initiatorii se refera la faptul ca in practica s-au ivit situatii „in care interpretarea interdictiiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 a generat confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice”.