Pachiu & Asociatii, alaturi de Chevron la exit-ul din Romania

Firma de avocatura Pachiu & Asociatii va asista juridic Chevron, una dintre cele mai mari companii americane si unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de produse petroliere din lume, in exit-ul de pe piata din Romania, informeaza portalul juridic CEE Legal Matters.

Conform companiei, decizia Chevron de a renunta la operatiunile desfasurate aici vine pe fondul “rezultatelor slabe obtinute in urma explorarii gazelor de sist”, precum si din cauza “protestelor ample initiate de catre ecologisti”.

Pachiu & Asociatii a acordat consiliere juridica Chevron inca de la intrarea companiei pe piata romaneasca. Astfel, activitatea firmei de avocatura a presupus asistenta juridica in materie de reglementare, obtinere autorizatii de mediu, incheierea de contracte comerciale si de munca, consiliere in litigii, securitatea datelor, etc.

Compania Chevron a anuntat, in luna februarie a acestui an, ca renunta la explorarea gazelor de sist din Romania, la mai putin de o luna dupa ce a renuntat si la proiectele desfasurate in Polonia. Anterior, compania anuntase rezilierea acordurilor privind explorarea gazelor de sist incheiate cu Lituania si Ucraina.

Potrivit Mediafax, perimetrul de 20.000 de metri patrati de la Pungesti (Vaslui), unde Chevron a desfasurat, anul trecut, activitati de explorare a gazelor de sist, a fost transformat in teren agricol, conform avizului de mediu, fiind scoase gardul imprejmuitor si podul de acces spre zona respectiva.

Compania americana Chevron a finalizat lucrarile de reamenajare a terenului de 20.000 de metri patrati de la Pungesti, unde in 2014 a desfasurat lucrari pentru explorarea gazelor de sist.

Dupa ce in a doua jumatate a anului trecut a fost demontata sonda de explorare si scoasa platforma betonata, societatile angajate de compania petroliera au scos, in aceasta primavara, gardul imprejmuitor si podul betonat de acces spre teren.

Inchiderea platformei de la Pungesti s-a facut in prezenta autoritatilor de mediu din judetul Vaslui.

In ceea ce priveste locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de roca in vederea analizarii potentialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat si acoperit cu pamant.

Chevron a finalizat in iulie 2014 activitatile de explorare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri. Compania americana detinea alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania mai obtinuse anul trecut si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce Chevron a obtinut, in octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.