Grecia se pregateste de o operatiune fara precedent in istoria financiara, prin care va sterge peste 100 de miliarde din datoria externa de 350 de miliarde de euro, scrie AFP. Recordul era detinut pana acum de Argentina care, in 2002, a sters o datorie estimata la 73 de miliarde de euro.
Grecia apeleaza in acest caz la un montaj complex, consimtit de creditorii publici si privati. In total, bancile, asiguratorii, fondurile de investitii si fondurile de pensii vor pierde intre 100 si 200 de miliarde de euro din datoria pe care statul grec o are catre acestia. Concret, vor primi, in schimbul obligatiunilor de stat pe care le detin, titluri a caror valoare va fi de doar 50%. Va fi vorba, pentru 15% din valoarea initiala, de obligatiuni emise de Fondul de stabilitate european (FESF) si pentru 35% de obligatiuni grecesti pe 30 de ani, restul de 50% fiind pierdute.
Noile obligatiuni care sunt propuse creditorilor privati vor ajunge la scadenta in 30 de ani, respectiv mai mult decat toate titlurile pe care le detin in prezent. Rata dobanzii pentru noile obligatiuni nu va fi decat de circa 3,5%, sensibil mai mica decat cea actuala.
Toate aceste lucruri vor duce la o pierdere de circa 70% din valoarea contabila a obligatiunilor grecesti detinute de creditorii privati, scrie AFP.
Creditorii nu sunt obligati sa accepte aceasta varianta, insa daca vor alege sa nu-si preschimbe obligatiunile ar trebui sa incaseze contravaloarea lor in conditiile care existau inaintea schimbului, lucru riscant ce poate cauza o pierdere totala.