Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat 25 iulie drept Ziua Internațională a Bunăstării Judiciare, un moment considerat „istoric” pentru judecătorii din întreaga lume. Data a fost aleasă deoarece marchează adoptarea Declarației de la Nauru privind bunăstarea judiciară.
Judecătorul Rangajeeva Wimalasena, președintele Curții de Apel din Nauru, a solicitat Republicii Nauru să înainteze o rezoluție către Adunarea Generală a ONU pentru a institui o zi dedicată bunăstării judiciare.
Nauru a fost de acord și a propus rezoluția, care a fost co-sponsorizată de peste 70 de țări, inclusiv Australia, Noua Zeelandă și Regatul Unit.
ONU a adoptat rezoluția cu votul favorabil a 160 de state membre. Trei state s-au abținut, iar SUA a votat împotrivă.
Wimalasena a declarat:
„Bunăstarea judiciară nu se referă doar la rezistența individuală, ci și la protejarea independenței, integrității și eficienței sistemelor judiciare din întreaga lume. Această recunoaștere la nivelul ONU este o dovadă a conștientizării tot mai mari că un sistem judiciar puternic și bine susținut este esențial pentru justiție și democrație. Să fie acesta un apel la acțiune pentru toate părțile implicate, pentru a prioritiza bunăstarea judiciară și a asigura sprijinul necesar celor care veghează la respectarea justiției.”
Wimalasena a fost forța motrice din spatele Declarației de la Nauru privind bunăstarea judiciară, adoptată oficial în 25 iulie anul trecut pentru a sprijini judecătorii la nivel global.
Pe de altă parte, cel mai recent UK Judicial Attitudes Survey, publicat acum două săptămâni, a evidențiat o creștere alarmantă a numărului de judecători preocupați de siguranța lor, precum și o creștere a incidentelor de hărțuire în rândul judecătorilor.
Știre apărută în The Law Society Gazette.