OMV a preluat de la Statoil active de 2,6 mld. de dolari

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a preluat de la gigantul norvegian Statoil active de 2,65 miliarde de dolari in Marea Nordului, reprezentand participatii minoritare la mai multe campuri petrolifere si gazeifere, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

OMV a achizitionat, astfel, participatii de 19% la exploatarea Gullfaks si 24% la campl Gudrun, in largul tarmului Norvegian. Totodata, compania austriaca a preluat 30% din campul Rosebank si 5,877% din proiectul Schiehallion, localizate in vestul Insulelor Shetland.

Grupul austriac a ajuns la o participatie de 50% la Rosebank si 11,76% la Schiehallion. Acordul cu Statoil cuprinde, de asemenea, optiuni de a investi in 11 licente de explorare.

Tranzactia include, totodata, un parteneriat pe cercetare si dezvoltare intre cele 2 companii, pentru a dezvolta tehnologii de explorare a petrolului si gazelor din campuri ajunse la maturitate.

Tranzactia va sprijini strategia OMV si va reprezenta un factor cheie in atingerea tintelor stabilite pentru anul 2016. Acordul confirma focusarea OMV spre cresterea activitatilor in domeniul de explorare si productie. Preluam pozitii semnificative in proiecte cheie din Marea Nordului, o regiune de crestere, iar capitalul de dezvoltare va fi finantat in mare masura din fluxul de numerar operational generat de activele care deja produc. Pretul de achizitie reprezinta o reinvestire a fondurilor generate din vanzari de active si reducerea capitalului de lucru de la diviziile downstream in ultimele 18 luni„, a declarat directorul general al OMV, Gerhad Roiss.

Finantarea va fi asigurata si din linii de credit existente si, in plus, acordul cu Statoil va aduce OMV sporuri de know how si va extinde baza de active de exploatare ale grupului pe termen lung, a adaugat Roiss.

Achizitia va creste rezervele dovedite si probabile ale OMV cu aproximativ 320 milioane barili echivalent petrol, de la un nivel actual de 1,7 miliarde barili echivalent petrol.

Productia va creste pana anul viitor cu 40.000 barili pe zi, fiind vizata o majorare cu 58.000 barili pe zi pana in 2016. In prima jumatate a acestui an, OMV a inregistrat o productie de 299.000 barili echivalent petrol pe zi.

Finalizarea tranzactiei este programata pentru finalul acestui an, cele doua companii asteptand aprobari din partea autoritatilor norvegiene si britanice.