Observatiile avocatului Vasile Deleanu, incluse in Codul Insolventei

Proiectul de Lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost adoptat, marti, 15 aprilie 2014, de plenul Camerei Deputatilor, cu 212 voturi pentru, 111 impotriva si 8 abtineri. In forma finala a proiectului se regasesc si doua observatii inaintate de Vasile Deleanu, Partener Fondator al firmei de avocatura Deleanu Law Office.

Forma finala a proiectului poate fi consultata aici – rp090.

Vasile Deleanu a fost implicat in activitatea de redactare a Codului, participand la dezbaterile purtate in cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor cu privire la proiectul de lege propus a fi adoptat. Avocatul a indicat o serie de amendamente referitoare la proiectul respectiv, doua dintre observatiile sale fiind incluse in forma finala a acestuia.

Ambele observatii vizeaza Capitolul II al Codului, “Principiile fundamentale ale procedurilor de prevenire a insolventei si insolventei. Definitii”, Sectiunea 1, “Principii”, Art. 4, ale carui puncte, 1, 2, 3, 5, 9 si 11, au fost modificate. 

Prima dintre observatii a facut referire la punctul 2 al Art. 4, “maximizarea gradului de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor de catre creditori.” In legatura cu acest punct, Vasile Deleanu a precizat: “Consideram ca ar fi util sa se precizeze daca este vorba numai despre creantele creditorilor debitorului aflat in dificultate. In maniera analizata, se poate concluziona ca prezenta lege acopera si situatia creantelor pe care debitorul trebuie sa le recupereze.

In urma modificarii, punctul 2 al Art. 4 s-a transformat in “maximizarea gradului de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor.” Astfel, din textul de lege a fost scoasa sintagma “de catre creditori.

A doua dintre observatii a fost facuta in legatura cu punctul 3 al aceluiasi articol, “asigurarea unei proceduri eficiente, inclusiv prin mecanisme adevcate de comunicare, derularea procedurii intr-un timp util si rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu un minim de costuri.” Referitor la acest punct, Vasile Deleanu arata: “Apare ca redundanta folosirea sintagmelor “intr-o maniera obiectiva si impartiala”, respectiv “timp util si rezonabil”, de vreme ce chiar prevederile art. 6 NCPC fac referire la judecarea cauzei in termen optim si previzibil de catre o instanta independenta, impartiala si stabilita de lege. Respectivul articol este aplicabil tuturor proceselor in materie civila, gratie aplicabilitatii generale a NCPC, statuata in art. 2 din Cod. A se revedea consideratiile avute in vedere la redactarea NCPC, fiind preferata folosirea notiunii de “termen optim si previzibil”, in locul celei de “termen rezonabil.” Termenul optim de solutionare implica durata care asigura cea mai buna eficienta in realizarea dreptului, previzibilitatea conferind posibilitatea partilor de a estima evolutia etapelor procesuale in timp.

Noul punct al Art. 4  a fost schimbat in “asigurarea unei proceduri eficiente, inclusiv prin mecanisme adevcate de comunicare si derulare ale procedurii intr-un timp util si rezonabil, intr-o maniera obiectiva si impartiala, cu un minim de costuri.” Astfel, mecanismele de comunicare si derulare ale procedurii au devenit indisolubile.

Adoptarea acestui Cod este un real succes pentru noi, incununand preocupari vechi si serioase in materia insolventei, ce au culminat cu prezenta noastra la discutiile pe marginea codului insolventei”, a declarat, pentru Legal Marketing, Andrei-Teodor Ungureanu, Managing Partner al Deleanu Law Office, firma de avocatura membra a retelei internationale de avocati Warwick Legal Network.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat in plenul Camerei Deputatilor, in ziua adoptarii Codului, ca proiectul insolventei supus dezbaterii Parlamentului este un important pas inainte, el vine in sprijinul mediului de afaceri punandu-i la indemana instrumente mai eficiente in recuperarea creantelor, propune solutii de prevenire a abuzurilor in procedura din partea debitorului sau a creditorului si propune masuri pentru un proces derulat intr-un termen rezonabil.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa supus astazi adoptarii Camerei Deputatilor propune in fapt un Cod al insolventei punand alaturi in mod corelat si adaptat toate reglementarile ce guverneaza mecanismele de preinsolventa si de insolventa adresate operatorilor economici. (…) Printre principalele obiective urmarite in elaborarea Codului insolventei se numara imbunatatirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislatiei de drept comparat si a propunerilor primite de Ministerul Justitiei din partea practicienilor domeniului si a mediului de afaceri. Completarea cadrului normativ cu reglementari in domenii ce nu au fost pana acum abordate, de exemplu insolventa grupurilor de societati, s-a circumscris aceluiasi obiectiv de imbunatatire a prevederilor legale aplicabile. Un alt obiectiv a fost acela de a asigura un echilibru mai bun al intereselor in concurs in sensul consolidarii protectiei creditorului. Ultimele imbunatatiri aduse proiectului in Camera Deputatilor consolideaza pozitia finantatorului care contribuie la sustinerea afacerii debitorului si sporirea sanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost si acela de eficientizare a procedurii insolventei„, a sustinut Robert Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului, citat de Agerpres.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare, generala, aplicabila tuturor operatorilor economici, incluzand, intr-un singur corpus legislativ, incidenta institutiilor de credit si institutiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolventei grupurilor de societati, reglementarea insolventei transfrontaliere sau legislatia speciala. Totodata, in noua lege sunt reglementate si instrumentele de prevenire a insolventei.