Oana Ijdelea: „Cred că pot promova idei și demersuri care să aducă îmbunătățiri cadrului legal ce reglementează profesia de avocat în România”

Interviu acordat de către Oana Ijdelea, Managing Partner IJDELEA & Associates | Leading Individual, Energy and Natural Resources (Legal500, 2023), Woman in Law (Romanian Legal Awards, 2023)


Dacă ar fi fost politician, s-ar fi putut lauda cu unul dintre cele mai mari succese din istoria post-decembristă a României și probabil conștiința publică ar fi reținut-o astfel: rolul ei în obținerea independenței energetice a României. Dar nu e politician. A ales să fie Avocat, din tradiție, din vocație, din chemare. După o carieră în Energie, ca arie de practică a avocaturii de business, după management-ul uneia dintre primele firme nișate pe un domeniu de practică, Oana Ijdelea face pasul către următorul nivel de implicare. Structurile de decizie ale UNBR și, mai nou, ale Baroului București, înseamnă oportunitatea unui avocat care a probat calități de lider în profesie și care acum găsește resursă de timp și energie să le pună în slujba colegilor avocați. Mamă a doi copii, doar în aparență fragilă, Oana poate aduce în deciziile celui mai mare Barou din centrul și estul Europei fermitate, blândețe, dedicare și, mai ales, dragoste pentru profesia de avocat, căreia i-a dedicat muncă asiduă și reușitele ultimelor două decenii din viața ei.

Există percepția că avocații de business, mai ales cei care conduc firme importante, nu au timp sau aplecare către viața profesiei, nu se implică în structurile de conducere. De ce ai contrazis acest trend?

În mod cert, implicarea din partea avocaților de business există, însă nu este la fel de vizibilă ca cea a confraților. Bineînțeles, măsura implicării depinde de timp, raportat la prioritățile și disponibilitatea fiecăruia, nefiind până la urmă o obligație, ci o opțiune. Consider că avocații reprezintă o categorie profesională, pilon al societății, care trebuie să fie recunoscută, respectată și tratată ca atare. Și, cum pentru a atinge niște deziderate și a îmbunătăți lucruri, este necesară implicarea oamenilor vizați direct de anumite aspecte, am decis să mă alătur echipei împreună cu care voi candida, pentru a-mi aduce contribuția și ajutorul la implementarea unei viziuni comune.

Ce trigger-uri te-au convins să candidezi la demnitățile din cadrul UNBR și mai nou, ale Baroului București?
După cum spuneam, întotdeauna există chestiuni care se pot schimba sau îmbunătăți, însă este important să existe dorință și implicare. Raportându-mă atât la experiența mea avocațială, cât și la cea managerială, de antreprenor care are propria sa firmă de avocatură, cred că pot promova idei și demersuri care să îmbunătățească atât cadrul legal care reglementează în prezent profesia de avocat în România, cât și modalități efective de rezolvare a problemelor cu care ne confruntăm ca avocați în activitatea noastră zilnică.

Cât de importante sunt echipa, oamenii care au venit alături de tine în aceste candidaturi? Ești un lider în avocatura de business, aici îți asumi rolul de a fi om de echipă?
Ca în orice activitate, echipa are un rol fundamental. Pentru a obține rezultate, este necesar ca membrii să împărtășească o viziune comună, să se sprijine reciproc, să existe siguranța că pot conta unul pe celălalt și să aibă scopuri similare. Mă consider un om de echipă în ambele scenarii, întrucât a fi lider presupune intrinsec a avea o echipă în spate…în societățile de avocatură, leadershipul se câștigă cu ajutorul echipei.

Viața ta profesională aflată pe trend ascendent este dublată de cea personală, căreia i-ai dedicat mult timp și aplecare. Mai ai timp de încă o “dezvoltare”, cea de a participa activ la deciziile privind profesia?
De fel, nu sunt o persoană superficială, iar dacă aleg să mă implic în ceva o fac pentru că îmi doresc acel lucru și cred în el. Nu văd acest aspect ca pe o dezvoltare a mea personală, ci ca pe o contribuție a mea la îmbunătățirea din interior a unor chestiuni ce țin de profesie, aducând experiența câștigată și viziunea mea cu privire la problemele cu care cred că ne confruntăm, în folosul unui interes comun.

Te-a încurajat succesul de la UNBR sau era un drum dinainte bine stabilit, de a candida și la demnitatea de Consilier a Baroului București?
Văd aceste demnități mergând mână în mână, dar bucuria de a constata că sunt beneficiara încrederii unui număr atât de mare de colegi avocați mi-a întărit convingerea că această candidatură este un pas firesc.

Când Adunarea Generală Electivă îți va oferi satisfacția scontată de a face parte din structurile de conducere și decizie, care ar fi punctele pe care le-ai aduce în primă discuție?
În primul rând, sper că voi avea voturile necesare din partea colegilor. Cu prioritate, voi reitera susținerea pentru continuarea tuturor demersurilor inițiate deja de către organele profesiei în vederea evitării impunerii unui CASS în regim neplafonat, aspect care, pe lângă faptul că dublează practic sarcina fiscală a avocatului, va perturba grav funcționalitatea pieței de avocatură, atât din punct de vedere al avocatului, cât și din punct de vedere al consecințelor asupra clienților.   De asemenea, în legătură strânsă cu acest context, cred că se impune clarificarea unor aspecte ce țin de profesia de avocat, cu privire la care în societate s-a creat o percepție superficială, potrivit căreia, într-un limbaj simplist, avocatul, indiferent cum ar fi el, este o persoană care are oricum foarte mulți bani, are de unde să plătească și care oricum mare lucru nu prea face. Pe lângă faptul că acest lucru este complet fals, astfel de aprecieri venind din partea unor persoane care nu înțeleg profesia (și vocația) de avocat, limitările și sacrificiile pe care le facem zi de zi, avocații sunt printre cei mai cinstiți contribuabili și nu identific motivele pentru care ar trebui să suporte acoperirea găurilor din buget cauzate de proasta gestionare a banilor de către instituțiile statului „doar pentru că au oricum bani”. Nu știu în ce măsură este cunoscut faptul că deși avocații plătesc CASS, aceștia nu beneficiază de concedii medicale plătite în condițiile în care o fac salariații.

Care este “platforma” ta cu care vii în fața colegilor din Avocatura bucureșteană? Cum o structurezi și care este plus-valoarea pe care o aduce experiența și puterea ta de muncă și persuasiune?

La categoria priorități menționez continuarea demersurilor pentru evitarea impunerii unui CASS neplafonat, negocierea noului protocol tripartit cu Ministerul Justiției si Parchetul General, precum și reformarea cadrului legislativ actual care guvernează exercitarea profesiei de avocat, urmând a promova propuneri legislative moderne, adaptate realităților perioadei, care să asigure respectarea, demnitatea și drepturile avocaților, precum și recunoașterea rolului fundamental pe care aceștia îl au în societate. Nu în ultimul rând, consider că se impune eficientizarea și transparentizarea activității administrative a Consiliului Baroului, printr-o informare constantă a avocaților cu privire la măsurile și activitățile întreprinse de către membrii consiliului, astfel încât să se elimine percepția eronată pe care mulți avocați și-au format-o de-a lungul timpului, în sensul că organele profesiei nu sunt alături de ei și nu îi reprezintă efectiv, pentru apărarea intereselor.