O singura banca romaneasca in topul celor mai valoroase branduri bancare din lume

Romania este prezenta cu o singura banca, BRD, pe locul 490 dintr-un total de 500, intr-un top al celor mai valoroase branduri bancare din lume, in timp ce Polonia are sase institutii de credit prezente in clasament.

Brandul BRD este evaluat la 150 milioane dolari, cu 50 de milioane dolari mai putin decat in topul de anul trecut, cand banca a ocupat pozitia 362, relateaza Ziarul Financiar.

Spre deosebire de Romania, Polonia are sase banci prezente in top, cel mai valoros brand fiind cel al PKO Bank (locul 124), estimat la 1,2 miliarde dolari. In afara de una, toate cele institutii de credit poloneze analizate se situeaza in prima jumatate a clasamentului.

Ungaria este prezenta in top doar cu OTP Bank, pe locul 173, in clasamentul realizat de compania britanica de consultanta Brand Finance. Valoarea brandul OTP Bank este de 750 milioane dolari. Bulgaria nu este reprezentata in clasament de nicio institutie de credit.

Marile banci straine prezente in Romania, precum Société Générale, ING si UniCredit, se numara printre primele 50 cele mai scumpe branduri la nivel mondial, cu valori de 7,5 miliarde dolari, 6,11 miliarde dolari respectiv 4,93 miliarde dolari.

Brandurile bancilor austriace Erste Group si Raiffeisen Bank, care au de asemenea operatiuni in Romania, sunt evaluate la 2,4 miliarde dolari si 2,13 miliarde dolari. Grupul Erste detine pe piata locala BCR.

Liderii clasamentului sunt gigantii americani Wells Fargo si Chase, cu branduri de 26,04 miliarde dolari respectiv 23,41 miliarde dolari, iar locul trei ii revine bancii britanice HSBC, al carei brand valoreaza 22,86 miliarde dolari.