O radiografie a invatamantului universitar particular, marca Private League

Universitatile particulare nu ar trebui sa fie diferentiate de cele de stat prin taxele de scolarizare, ci mai degraba prin excelenta si profesionalismul cu care se desfasoara activitatea studiilor din cadrul mediului universitar. Declaratia apartine lui Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane din Bucuresti si invitatul lui Andrei Cristea in cadrul editiei speciale de vineri a emisiunii Private League, difuzata de Money Channel de la 18:00 la 20:00.

„Zona universitatilor particulare reprezinta un subiect controversat – la un moment dat, constantand ca nu s-a schimbat nimic in ultimii ani, eu consider ca aceasta competite nu trebuie sa se mai faca pe baza taxelor – trebuie sa isi aleaga o scoala pe calitatea care se ofera cursurilor. Piata ar putea obliga sa se schimbe lucrurile cumva incercand sa convingem tinerii sa vina la o universitate sau alta pentru ca acolo se invata carte. In timp consider ca nu va mai conta problema taxelor sau a universitatilor, atata timp cat este vorba de calitatea studiilor universitare”, a declarat Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane din Bucuresti.

Alaturi de Ovidiu Folcut, Corina Dumitrescu, rectorul Univeristatii Crestine Dimitrie Cantemir din Bucuresti, a explicat situatia taxei de scolarizare raportata la veniturile familiilor din tara.

„In acesti 22 de ani am avut cresteri aproape 0 ale taxelor, tocmai fiindca suntem conditionati de nivelul si de puterea financiara ale familiilor care bat la portile facultatilor noastre. Nu vreau sa aduc in discutie concurenta neloiala a unor universitati de stat pe locurile cu taxa, care ne obliga sa mentinem taxele in medie la 450 de euro pe an”, a explicat rectorul universitatii.

O alta problema dezbatuta a fost cauza pentru care rectorii universitatilor de stat sunt doritori sa atribuie taxe pentru locurile la facultate.

„Nivelul subventiilor pe care statul le acorda ar fi atat de redus incat sunt nevoiti sa perceapa si taxe pentru a-si completa necesarul de venituri”, sustine Corina Dumitrescu, in calitate de vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor pe probleme de legislatie.

Alaturi de opinia invitatei prin teleconferinta, Ovidiu Folcut a avut in vedere si raportul dintre costuri si calitatea studiilor superioare: „Cred ca scoala romaneasca are o problema in primul rand de costuri. La noi competitia s-a dus foarte mult pe zona de taxe decat de cost. Din punctul meu de vedere o scoala buna nu poate sa fie ieftina. Daca am ajuns intr-un nonsens economic in care gradinita unui prescolar sa fie mai scumpa decat facultatea unui student, inseamna ca avem o problema. Dar asta o va dovedi viitorul”, a mai adaugat acesta.

Alaturi de cei doi invitati a intervenit telefonic si rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti, Alexandru Ticlea care a punctat noutatea pe plan european si international a cursurilor pe care le ofera facultatea.