O noua varianta a legii darii in plata

Initiatorul proiectului privind darea in plata, deputatul Daniel Zamfir, a depus oficial la Senat amendamentele de modificare a legii, dupa ce, la solicitarea din decembrie a presedintelui Klaus Iohannis, textul legislativ a fost reexaminat.

Legea darii in plata, cunoscuta si ca legea “dai casa inapoi si scapi de datorii” propune o alternativa salvatoare pentru cei care au credite ipotecare, dar nu mai pot continua plata ratelor: libertatea de a anunta bancile ca renunta la proprietati, in vederea anularii datoriei. Asa cum era de asteptat, legea a fost puternic contestata de bancheri.

Modificari aduse de noua lege a darii in plata:

– Inlocuirea termenului de “persoana fizica” cu cea de “consumator”, in vederea protejarii  celui din urma. Aceasta modificare ar trebui sa elimine suspiciunile ca legea se adreseaza speculatorilor imobiliari

 consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a  imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin (3),  partile contractului de credit nu ajung la un alt acord.”

– In vederea realizarii unui acord amiabil intre debitor si creditor, se prelungeste termenul in care banca trebuie sa raspunda la notificarea consumatorului, si anume pana la 30 de zile

– Clarificarea procedurii de executie silita: “Dreptul de a cere instantei sa constate  stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla  ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.”

– Clarificarea situatiei fideiusorilor si a codebitorilor. Articolul 10 se modifica si se completeaza cu alineatul (2): „De dispozitiile prezentului articol beneficiaza si codebitorul sau fideiusorul care au garantat obligatia debitorului principal.”

Desi Parlamentul a votat majoritar in favoarea ei, in data de 25 noiembrie, legea darii in plata a generat aparitia multor oponenti vehementi. Bancile sunt cele mai nemultumite, pentru ca, pe de-o parte vor pierde multi debitori si, pe de alta parte se tem de speculatorii imobiliari. Si Banca Centrala Europeana a afirmat ca legea poate avea implicatii negative.

Ramane de vazut cum se va schimba situatia in Romania si ce repercusiuni o sa aiba asupra partilor implicate, odata pusa in practica aceasta lege.

Noua varianta a legii darii in plata va fi discutata incepand cu 1 februarie, data care coincide cu inceperea sesiunii parlamentare.

 

diana.petroiu@lhm.ro