O nouă lege privind configurația sălii de judecată. Egalitate de arme în privința așezării judecătorului, procurorului, avocatului

Noua lege privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, aduce schimbări majore în configuraţia sălii de judecată.

În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat. Astfel, portivit alineatului 3 „ Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor.”

Astfel, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, practica judiciară a arătat că, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

„Este pur şi simplu o normalitate, oarecum o revenire la normalitate pentru că acum vreo şapte sau opt ani CSM decisese exact acest lucru şi anume că egalitatea părţilor în procesul penal, egalitatatea acuzării cu a apărării trebuie reflectată şi în configuraţia fizică a sălii de judecată. Este o normalitate, un lucru absolut firesc. Din ce motiv nu s-a ţinut cont până acum de această poziţie? Datorită unei tradiţii prost înţelese, pur şi simplu atât. Au existat nenumărate încercări în acest sens, mai degrabă de ordin administrativ, să zic aşa, însă, din fericire, acum este prima oară când după 90 se reflectă şi în legislaţie principiul care este esenţial şi anume egalitatea acuzării cu a apărării în cadrul procesului penal”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, avocatul Toni Neacşu.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, aceasta aducând modificări semnificative sistemului judiciar, una din acestea fiind înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Şeful statului mai spunea că solicită „în mod expres” Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiţiei, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here