Ministrul Justitiei, Raluca Pruna (foto), a anuntat ca echipa sa a inceput demersurile pentru transpunerea in legislatia romaneasca a directivei privind confiscarea extinsa a averilor.
„Despre drept european in a nutshell sau cronica unei ingrijorari neasteptate: Salut o preocupare pe care nimic nu o anunta privind transpunerea in termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, desi au putut, nu au facut. Doctorii in drept stiu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula doi ani (uneori chiar trei ani). Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un numar de patru Directive pentru care termenul de transpunere era depasit uneori chiar de 6 ani.
Mi se reproseaza, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018.
Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justitiei lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:
- Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in UE. Termen: 4 octombrie 2016;
- Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale si al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum si dreptul ca o persoana terta sa fie informata in urma privarii de libertate si dreptul de a comunica cu persoane terte si cu autoritati consulare in timpul privarii de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016;
- Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de ancheta in materie penala. Termen: 22 mai 2017.
Va asigur ca, impreuna cu echipa din Ministerul Justitiei, depun toate eforturile pentru ca aceste trei directive sa fie transpuse in legislatia interna fara intarzieri. Incep in ordinea de pe tricou, cu directiva 2014/42/EU, a confiscarii extinse, si contez pe ajutorul neasteptat al celor convertiti recent.
Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorala.”, declara Raluca Pruna.