Decizie ICCJ: despagubiri din partea RCA pentru rudele soferului vinovat de accident

Hotararea Inaltei Curte de Casatie si Justitie, publicata luni in Monitorul Oficial, mentioneaza ca rudele soferului vinovat de producerea unui accident pot primi despagubiri din partea asiguratorului de raspundere civila auto (RCA), numai in anumite conditii speciale.

Prin Decizia nr. 23/2015 care a fost publicată in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 2 februarie 2016 un asigurator RCA este obligat sa acorde despagubiri rudelor soferului vinovat de producerea unui accident in urmatoarele doua situatii: daca sotul/sotia/persoanele aflate in intretinerea proprietarului/ soferului masinii asigurate au fost victime directe ale incidentului rutier si daca au suferit vatamari corporale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca asigurarea de raspundere civila produsa prin accidente de vehicule reprezinta „o garanție a persoanelor vatamate prin accident si care aveau deschisa o actiune in daune impotriva vinovatului de accident ori a mostenitorilor acestuia, ca prejudiciul cauzat va fi reparat.”

Aceasta asigurare presupune “o modalitate prin care titularul asigurarii isi conserva patrimoniul prin transferarea catre societatea de asigurari a obligatiei de reparare a prejudiciului cauzat in urma unui accident rutier produs din culpa sa, obligatie care, in lipsa contractului de asigurare, i-ar fi revenit celui vinovat de producerea accidentului”.

Potrivit Legii nr. 136/1995, asiguratorul de raspundere civila auto (RCA) are obligatia de a oferi despagubiri atat persoanelor aflate in exteriorul masinii care a produs accidentul, cat si celor dinauntrul ei, exceptandu-l pe sofer, numai daca acestea au suferit leziuni.

Cum s-a ajuns la aceasta decizie ICCJ

Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Alba-Iulia solicitase, printr-un recurs in interesul legii, pronuntarea unei hotarari prin care sa se asigure interpretarea unitara a dispozițiilor legale in materie, deoarece instantele interpretau diferit legea.

Existau doua orientari jurisprudentiale:

Conform primei abordari, instantele considerau ca membrii familiei soferului vinovat de accident nu au dreptul sa primeasca despagubiri de la RCA, ca urmare a ranirii/decesului acestuia. In acest caz. membrii familiei nu erau considerate terte persoane vatamate.

Rudele soferului vinovat nu aveau dreptul sa beneficieze de despagubiri de la asiguratorul RCA dupa decesul soferului, decat in situatia in care membrii familiei asiguratului erau vatamati corporal (pasageri in vehicul/ in afara lui).

Conform celei de-a doua abordari, instantele considerau ca membrii familiei soferului vinovat de accident pot primi despagubiri, in calitatea lor de terte persoane vatamate. Dar asiguratorul RCA poate acorda familiei soferului vinovat despagubiri pentru daunele morale / materiale numai daca paguba era cauzata de accidentul produs prin intermediul masinii asigurate.

Tiberiu Nitu (Procurorul general al Romaniei) era de parere ca prima abordare respecta litera si spiritul legii.

RCA, asigurarea obligatorie prin lege, acorda despagubiri pentru avariile produse tertilor de catre conducătorul auto.

Asiguratorul acorda despagubiri, in bani, in urmatoarele situatii:

  • – Vatamari corporale sau deces (limita de despagubire este de 5.000.000 de euro)
  • – Pagube materiale
  • – Pagube care conduc la lipsa de folosinta a masinii avariate
  • – Cheltuieli efectuate in procesul civil, de catre persoana prejudiciata

 

Este obligatorie incheierea unei polite RCA la inscrierea in circulație a masinii, dar si in momentul expirarii vechii asigurari RCA. Contractul se face pe o perioada de 6 sau 12 luni.