O arie care sună bine

Finanțarea litigiilor se extinde la nivel internațional și este o industrie hotărâtă să devină mai puternică

RACHEL ROTHWELL

În timpurile de azi de incertitudine economică, obținerea de profit din investiții este tot mai dificilă decât în trecut. Cu rate de dobânzi la cel mai jos nivel și cu o creștere economică lentă, investitorii au nevoie de metode mult mai creative să obțină profit din banii lor și există în mod special o clasă de active care le atrage atenția – litigiile.

Investiția în litigii sau arbitrajul părților terțe era odată interzis de legea engleză, dar astăzi reprezintă o industrie legitimă și înfloritoare. Atunci când se abordează finanțarea litigiilor de către un client cu drepturi legale puternice, acesta va plăti un avans în numerar pentru administrarea cazului. Dacă drepturile nu sunt acordate, finanțatorul își pierde investiția. Dar dacă va câștiga, riscul finanțatorului va fi generos recompensat și de obicei primește de trei ori valoarea investită, plătită pentru daunele clientului.

Astfel, finanțarea litigiilor poate fi costisitoare pentru clienți, dar asigură finanțarea în avans de care micile afaceri au nevoie pentru a demara cazul. Sau corporațiilor cu câștiguri mari, le permite pur și simplu să elimine elementul de risc al litigiului.

Statistica recentă publicată de firma de avocatură Reynolds Porter Chamberlain clasează valorile de finanțare în numerar angajate anul trecut în litigiile din Marea Britanie la 723 milioane de lire, cu 25 la sută mai mult decât în 2015. Între timp, finanțatorii consideră că este mai ușor ca niciodată să atragi investitori, pe fondul lansării de către finanțatorul australian IMF Bentham a unui nou vehicul de 200 milioane de dolari pentru finanțarea cazurilor din Statele Unite în luna februarie, în timp ce finanțatorul britanic Calunius a lansat o nouă finanțare de 100 milioane de lire în noiembrie.

Luptă pentru „păstrarea coroanei”

Dar nu este vorba  doar de “fortărețele” tradiționale din Marea Britanie, Australia și Statele Unite unde finanțarea litigiilor este în floare; industria își întinde acum rădăcinile și în noi colțuri ale lumii. În contextul arbitrajului internațional al disputelor, două centre financiare cheie din Asia au făcut recent mișcări îndrăznețe pentru a primi industria de finanțare: Singapore și Hong Kong.

Când vorbim de terenul cel mai productiv al arbitrajului internațional, lupta pentru a deveni “boss-ul” locului unde se soluționează conflictele este disputat între Londra, Paris, Geneva, Hong Kong și Singapore, toate în curs de înflorire. După Steven Friel, șef executiv la Woodsford Litigation Funding, este esențial acum să ai reguli clare care să le permită părților finanțarea litigiilor dacă un centru vrea să evite “pierderea coroanei”, punând centrele din Asia în pericolul de a rămâne în urma adversarilor lor europeni.

Cot la cot, rivalii asiatici au intrat în cursa de a realiza reforme legale necesare în acordarea părților a arbitrajului de a utiliza finanțatori de litigii. Hong Kong a fost primul care a inițiat procesul, dar Singapore i l-a suflat de sub nas publicându-l mai devreme luna aceasta. Legea relevantă a intrat în vigoare pe cu câteva luni în urmă, bogată în reglementări și modificări ale regulilor privind profesia de avocat. Acest lucru înseamnă că părțile dintr-un arbitraj internațional despre care se află în Singapore, pot căuta acum finanțare din partea finanțatorilor de litigii, în rând cu alte locuri importante de arbitraj.

Pași similari se vor face curând și în Hong Kong, care se așteaptă să ajungă gâfâind la linia de final până la sfârșitul lunii iunie.

Finanţarea litigiilor e în plină expansiune

Pentru Ruth Stackpool-Moore, șef birou în Hong Kong la Harbour Litigation Funding, schimbările reprezintă un mare punct în plus pentru ambele jurisdicții asiatice. Și atrage atenția: “În lumina incertitudinilor asociate cu decizia Marii Britanii de a ieși din UE, acest lucru se va întâmpla, cel puțin într-o oarecare măsură, pe cheltuiala Londrei”.

Sam Luttrell, consilier la firma de avocatură Clifford Chance, adaugă că acum s-a dat drumul la minge: “Fie dintr-o dorință de a armoniza sau rivaliza cu Hong Kong și Singapore, alte jurisdicții își vor modifica legile pentru a adăposti participarea crescândă a finanțatorilor părților terțe la arbitrajul internațional.”

Într-adevăr, astfel de mișcări sunt deja active în Dubai, unde curțile consultă publicul cu privire la acest aspect. Ms Stackpool-Moore este de părere că este doar o chestiune până ce finanțarea litigiilor se va extinde și în alte țări precum Coreea, China sau Japonia.

Dl. Friel evidențiază că America Latină este în special un teren fertil pentru dezvoltare, îndreptând atenția către popularitatea crescândă a arbitrajului internațional pe acel continent, mai ales în Brazilia. Acesta afirmă că: “Pe măsură ce Brazilia devine tot mai obișnuită cu arbitrajul internațional, aceasta se va familiariza tot mai mult cu finanțarea litigiilor – la fel cum după zi urmează noaptea.”