"Nu am urmarit doar deal-urile mari si asta ne-a asigurat supravietuirea pe piata"

In ultimii ani, mai multe firme internationale de avocatura au ales sa paraseasca piata din Romania. Printre cele mai recente plecari se numara cele ale Gide Loyrette Nouel si White & Case, consemnate la sfarsitul anului 2013, respectiv inceputul lui 2014. Care sunt factorii care stau la baza acestor tendinte migrationiste?

Privatizarile sau tranzactiile importante au scazut in Europa Centrala si de Est in ultima perioada, iar daca tu, ca firma de avocatura internationala, tintesti doar catre astfel de deal-uri, risti ca, la un moment dat, sa ramai fara activitate. Firmele internationale de avocatura au venit in aceasta zona in cautarea unor vremuri de aur, insa putine au reusit sa se acomodeze si sa se dedice regiunii. Spre deosebire de ele, noi am reusit sa facem asta, tocmai prin prisma faptului ca nu am urmarit doar astfel de tranzactii. Totodata, spre deosebire de alte firme, am reusit sa oferim servicii regionale integrate in deal-urile pe care le-am asistat”, spune Ondřej Peterka (foto centru), Managing Partner al firmei de avocatura Peterka & Partners.

Un alt factor care a generat abandonurile respective il constituie, in opinia avocatului, faptul ca firmele internationale se orienteaza si isi concentreaza resursele in special in acoperirea pietelor mari, cum ar fi Rusia, Germania sau Polonia, neglijand, astfel, si chiar retragandu-se din tarile de marime medie, printre care se numara si Romania.

Vremurile bune au apus in Europa Centrala si de Est. Regiunea este acum fragmentata, si, daca vrei sa o acoperi, trebuie sa fii activ si in tarile medii ca marime. In acelasi timp, trebuie sa fii flexibil si competitiv, in raport cu firmele locale, in ceea ce priveste preturile. Cu alte cuvinte, trebuie sa investesti timp, bani si energie pentru a-ti consolida prezenta in regiune”, considera Ondřej Peterka.

Harta dezvoltarii noastre nu cuprinde si Europa de Vest

Potrivit avocatului, plecarea firmelor internationale de avocatura de pe o anumita piata avantajeaza firmele ramase, prin eliberarea unui segment care poate fi acum atacat si exploatat de catre acestea. In acest context, Managing Partner-ul Peterka & Partners afirma ca firma sa de avocatura nu este interesata de o extindere vestica, ci de una estica, insotita de o consolidare pe pietele pe care activeaza deja.

Ambitia noastra este aceea de a deveni firma de avocatura numarul 1 din Europa Centrala si de Est. Exista tari in aceasta regiune in care nu suntem prezenti si incercam sa schimbam asta. In viitor, vrem sa ne extindem in tari din fosta Iugoslavie, in statele baltice, in Kazahstan. Actionam, insa, cu prudenta, in contextul in care nu beneficiem de finantari externe, iar orice dezvoltare este sustinuta din fonduri interne, din profiturile obtinute. Unul dintre aspectele pozitive ale acestui model il reprezinta faptul ca suntem independenti din punct de vedere economic, fara sa fim influentati de nicio alta entitate”, precizeaza Ondřej Peterka.

Independenta respectiva inseamna, conform avocatului, lipsa oricaror conexiuni cu partidele politice din tarile in care activeaza firma de avocatura, cu sectorul public din acele tari sau cu grupuri financiare care ar putea influenta activitatea firmei. Totodata, adauga Ondřej Peterka, firma sa de avocatura nu are contracte cu statul, fapt care ii asigura si intareste independenta amintita.

Firma de avocatura Peterka & Partners a fost infiintata, in urma cu 15 ani, in Republica Ceha. A urmat deschiderea progresiva a cate unui birou local in Slovacia, Polonia, Ungaria, Romania (2010), Bulgaria, Belarus, Ucraina si Rusia, firma devenind astfel una regionala. Biroul din Bucuresti al Peterka & Partners este membru al retelelor The International Lawyers Network (ILN) si Euroadvocaten.