Noutăți în materia procedurii penale privind pronunțarea și redactarea hotărârilor judecătorești

Radu Chiran, Managing Associate SUCIU POPA

 

La data de 04.05.2021, Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală și a transmis proiectul spre dezbatere Camerei Deputaților, in calitate de camera decizionala.

Cele mai importante modificări aduse privesc statuarea obligația instanței penale de a redacta hotărârea odată cu pronunțarea, într-un termen de 60 de zile, dar nu mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.

Deși termenele prevăzute de proiectul legislativ inițial prevedeau obligația de pronunțare și redactare a hotărârii judecătorești într-un termen de 30 de zile, dar nu mai târziu de 90 de zile de la închiderea dezbaterilor, acestea au fost prelungite în urma amendamentelor propuse de Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificarea legislativă vine în contextul recentei decizii pronunțate de Curtea Constituțională a României la data de 07.04.2021 prin care au fost constatate ca fiind necostituționale mai multe prevederi din Codul de procedură penală referitoare la redactarea hotărârii judecătorești penale ulterior pronunțării soluției.

În cuprinsul deciziei respective, Curtea Constituțională a reținut că redactarea hotărârii penale ulterior pronunțării soluției lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție și aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. De asemenea, Curtea a mai precizat că punerea în executare a unei hotărâri penale definitive, anterior motivării acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la liberatatea individuală și siguranța persoanei și celor privind demnitatea umană.

În prezent, Codul de procedură penală prevede că hotărârea se pronunță nu mai târziu de 15 zile de la închiderea deliberărilor, cu posibilitatea de a fi amânată ulterior pentru încă 15 zile, în timp ce redactarea se poate efectua în cel mult 30 de zile de la pronunțare, cu toate că hotărârile judecătorești definitive sunt executorii încă de la momentul pronunțării. Cu toate acestea, în lipsa reglementării exprese a unui termen maximal de amânare succesivă a pronunțării și motivării, au existat cazuri când pronunțarea și în special motivarea au fost întârziate în mod nejustificat, deși hotărârea era executorie.

Suciu Popa este una dintre cele mai importante firme de avocatură din Romania, care oferă servicii integrate, în toate ariile de practică avocațială. Asumându-și angajamentul de a face diferența pe piața juridică românească, echipa Suciu Popa aduce plus-valoare clienţilor printr-o înțelegere profundă a nevoilor lor de business și prin implicarea substanțială a partenerilor firmeiu in toate proiectele gestionate. Echipa se bazează pe reputația solidă a avocatilor firmei, construită pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate în reprezentarea unor clienți importanți, incluzând investitori strategici și fonduri de investiții, companii multinationale, autorități publice și instituții financiare internaționale, in unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții de referință și dispute cu miza importantă.