Autor: Av. Costin Olteanu, Junior Associate GMCID
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 19/2025, act normativ ce aduce modificări importante Codului Penal.
Modificările au intrat deja în vigoare, având implicații directe asupra definirii și sancționării infracțiunii de evadare.
Conform noilor prevederi introduse prin art. I pct. 1 al Legii nr. 19/2025, articolul 285 din Codul penal este completat cu un alineat nou, alin. (3¹), care stabilește că se consideră evadare inclusiv fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii care nu se prezintă la organul de poliție pentru executarea pedepsei în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus executarea acesteia.
Astfel, este incriminată în mod explicit ca evadare, omisiunea persoanei condamnate de a respecta termenul prevăzut pentru începerea executării pedepsei, măsură care urmărește consolidarea mecanismului executării hotărârilor penale definitive și diminuarea cazurilor de sustragere a condamnaților de la executarea pedepsei.
Mai mult, prin art. I pct. 2 al aceluiași act normativ, alin. (4) al articolului 285 Cod Penal a fost modificat, stabilindu-se clar că pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se va adăuga pedepsei rămase neexecutate la data evadării și în cazul acestei noi ipoteze reglementate de alin. (3¹).
De asemenea, este importantă și dispoziția tranzitorie prevăzută de art. II din Legea nr. 19/2025, conform căreia, în situațiile în care hotărârile penale definitive au fost pronunțate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la noul alin. (3¹) curge de la data intrării în vigoare a acesteia.
Totodată, organele Ministerului Afacerilor Interne au obligația expresă ca, în cazul nerespectării termenului de prezentare, să sesizeze imediat organele de urmărire penală competente, în vederea efectuării urmăririi penale pentru infracțiunea de evadare, nou reglementată.
În concluzie, aceste modificări legislative marchează o accentuare a rigorii execuției pedepselor privative de libertate și oferă instrumente juridice suplimentare pentru sancționarea celor care încearcă să se sustragă executării pedepsei definitive.